De geschiedenis van palio’s met veel debuterende paarden

De Palio van 2 juli 1945 was een Palio met maar liefst 9 debutanten. De parallel met vandaag is snel gelegd gezien dit de heropstart was na de Tweede Wereldoorlog en een pauze van 5 jaar (ipv 2 nu).

De 9 debutanten toen waren: Montecucco (Selva), Giuliana (Drago), Elis (Oca), Fonte Bianca (Chiocciola), Dora (Tartuca), Salomé (Bruco), Stella (Leocorno), Bozzetto (Pantera) en Mughetto die met Pietrino die Palio won voor Lupa. Het enige ervaren paard was veelwinnaar Folco, die naar Giraffa ging maar wel al 18 jaar oud was. Hij zou dat jaar in augustus zowel de reguliere op 16 augustus winnen als de straordinario van 20 augustus!

Meer recent valt de Palio van 16 augustus 1994 op. Daar tellen we maar liefst 8 debutanten. Pegaso (Bruco), Principessa V (Pantera), Replay (Valdimontone), Dog Bane (Nicchio), Lousiana di Montalbuccio (Oca), Pippinella (Onda), Quarnero (Aquila) en Delfort Song die deze Palio won met Dario Colagé detto Il Bufera voor Tartuca. Twee paarden hadden wel ervaring: Imperatore (Chiocciola) en Naomy (Istrice)

Op 20 oktober 2018 koos men voor 7 debutanten, waaronder winnaar Remorex bij Tartuca.

Het moet echter wel gezegd zijn dat in vergelijking met 1945, maar zeker ook met 1994 de nieuwe paarden vandaag beter gekend zijn dankzij het Protocollo en de vele testen. De kennis over de ‘nieuwe’ paarden is veel groter geworden waardoor verrassingen kleiner zijn bij de kenners…