De invloed van de familie Meloni op de Palio

Een van de grootste dynastieën van fantini tussen einde 19e eeuw en de eerste decennia van de 20e eeuw was de familie Meloni. De eerste was Filippo, Barbone genoemd; hij reed vier koersen, zonder een onvergetelijke indruk na te laten. Zijn overwinning in de troostfinale van de Palio alla Roma van 17 augustus 1875 werd ingetrokken. Zijn nakomelingen, zoon Angelo detto Picino en kleinzoon Carrado detto Meloncino waren veel bekender en kenden beide een succesvolle carrière.

Picino is na Aceto de fantini met de meeste overwinningen in de 20e eeuw; meer dan 60 jaar was hij houder van het record van 13 overwinningen. In 1992 won Andrea Degortes zijn 14e en laatste overwinning waarmee hij ré della Piazza werd. Picino maakte zijn debuut op Piazza in 1897 toen hij net 17 geworden was. Hij schond hiermee de regel die deelname aan de Palio onder de leeftijd van 18 verbood. Na een paar jaar acclimatisatie kwamen de eerste twee overwinningen aan, zowel in september 1902 voor Montone als in april 1904 voor Leocorno, op Primetta won hij een Palio Straordinario. Vooral die tweede was een koers vol misverstanden en valse geruchten. Alles was geprepareerd voor een overwinning van Oca, maar een mangino van Chiocciola die niet opgezet was met een zeker overwinning van Oca verspreidde het gerucht dat de koning, aanwezig op de Palio, de winnaar een grote som geld zou bieden. Picino trapte in de val en triomfeerde op de Campo. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de magere som geld die hem door Leocorno was beloofd. Deze was een pak lager dan wat hij zou ontvangen hebben van Oca bij verlies.

Ondanks deze gebeurtenis werd de relatie tussen Meloni en Oca steeds hechter. Voor de contrada van Fontebranda zou hij maar liefst 4 maal winnen : in juli 1906, in juli 1908 met Stella (waarin hij Popo van Bruco kan ontwijken die gestopt was om hem een ronde later op te wachten), in augustus 1921 op Crognolo en in juli 1928 op Lina. Bij deze laatste kreeg Picino nadat hij de start probeerde te forceren, een diskwalificatie van 4 palio’s. Hij tekende beroep aan bij de koning, zijn bekende bewonderaar, maar ook dit hielp niet om zijn straf te ontlopen.

Een andere contrada waarmee Meloni goede banden had was Valdimontone waar hij ook vier maar voor won. naast het eerder genoemde Straordinario uit 1902 won hij ook in 1910, na een gewelddadige uitwisseling van zweepslagen met Nicchio, in juli 1925 op Lola en in juli 1927 op Tonta. Picino reed maar liefst voor 15 verschillende wijken. Hij reed nooit in de kleuren van Bruco of Pantera. Naast zijn 8 overwinningen voor Oca en Montone en zijn eerste overwinning bij Leocorno; won hij voor Drago in 1909 op Calabresella, voor Istrice, wederom op Lola in 1913. Twee maal gebruikte hij met grote vaardigheid zijn zweep. In 1924 won hij scosso voor Chiocciola met Giacca (er wordt gezegd dat Picino de val simuleerde om de merrie lichter te maken), en in 1930 voor Onda op Lina op 50-jarige leeftijd. Zijn laatste koers, alvorens hij de fakkel overdraagt aan zoon Corrado was in juli 1933 voor Lupa. De jonge Ganascia putte de oude Meloni uit met zweepslagen en won voor Tartuca.

In de tussentijd, in augustus 1932 meer precies, debuteerde Corrado detto Meloncino bij Onda, de contrada waar zijn vader de Palio ervoor gewonnen had. In 1934 won hij een persoonlijke cappotto, iets wat zijn vader nooit gelukt was. In juli won hij voor Civetta op Ruello en bracht hij de Palio na 41 jaar terug naar Castellare, waarbij hij de gehate Ganascia versloeg, aan wie hij de behandeling van zijn vader nooit vergaf. In augustus won hij voor Oca op Wally in de beroemde Palio die het einde van de T.O.N.O. inluidde. Dit waren de enige successen van Meloncino maar hij was ook de hoofdrolspeler bij andere gelegenheden. In 1936 werd hij, rijdend voor Pantera, de tribune ingeslagen door Ganascia die bij Aquila reed. Dit wapenfeit luidde op zijn beurt de rivaliteit tussen Aquila en Pantera in. De laatste verschijning van Corrado op de Piazza was in augustus 1939 bij Oca op Masina. Torre won die Palio na 29 jaar wachten. Deze Palio stond bekend als de Palio del Mendia.