16 augustus 1991 – De snelste koers in de geschiedenis van de Palio terwijl Pantera de voet van de gaspedaal haalt en de koers controleert na de eerste Casato

Giuseppe Pes en Pytheos wonnen: voor de fantino was het een mooie en welverdiende overwinning waarmee hij zich verlost uit een ongelukkige periode in zijn carriere. Hij leek gedegradeerd te worden tot de rol van “tweede keuze”. Beppino deed niets verkeerd, wachtte geduldig tijdens de moeilijke start. Hij kon snel terrein winnen en veroverde de koppositie snel. Deze kon hij op een volwassen manier beheersen. Het paard daarentegen maakte de verwachtingen van zijn eigenaar waar en vloog over de Piazza met de allure van toekomstige koning onder de paarden.

De prestatie van Pantera wordt verder verrijkt met prestige wanneer men de waarde van de tegenstanders op de Piazza in beschouwing neemt. Zowel de voorspellingen aan de vooravond van de Palio als de toegewezen plaatsen bij de start leken de voorkeur te geven aan de droom van de tartuchini : het herhalen van de cappotto uit 1933 met de combinatie Cianchino – Benito III.

Bovendien waren ook de sterke Figaro met Guido Tomassucci (Bonito) in de kleuren van Fontebranda en Aquila met Galleggiante en Maurizio Farnetani (Bucefalo) kandidaten op een overwinning.

Helaas werd de koers maar met negen contrade gereden omwille van de zware verwondingen die Nicolea (Giraffa) opliep tijdens de Prova Generale. Het paard zal gered worden dankzij het nieuwe beleid van de stad Siena die inzet om paarden die verongelukken op de Piazza te laten herstellen in een soort van paardenpensionaat.

De contrade kiezen snel na de tratta hun fantino. Bij Pantera, Nicchio, Aquila, Selva, Giraffa, Leocorno en Tartuca zijn de keuzes definitief vanaf dag 1.

De prove worden verdeeld onder Leocorno, Giraffa, en tweemaal Drago en Pantera. We zien echter veel uitzonderingen : Selva en Nicchio slaan 4 prove over, terwijl Aquila en Giraffa er een overslaan. We zien ook 3 jonge fantini op de Piazza : Andrea Chelli, Emanuele Coluccio en Giuseppe Ortu. Hun echte afspraak met de Palio zal echter niet voor dit jaar zijn… (enkel Andrea Chelli zal de Palio rijdens en winnen onder de naam Mistero).

Mossiere Amos Cisi

De avond van 16 augustus komt er al snel aan. Amos Cisi staat voor de tweede keer op rij op de verrocchio en roept de Contrade tussen de touwen : Tartuca, Selva, Chiocciola, Nicchio, Pantera, Drago, Aquila, Oca en Leocorno.

De start begunstigt Tartuca met de eerste positie, maar de positie van de Leocorno, met de jonge Olinto baart meer zorgen. Degene die echter twijfelen aan de durf van de fantino van Pantaneto worden snel op andere gedachten gebracht : na een paar minuten beslits Olinto om binnen te komen. Tartuca en Pantera starten het best, maar Cisi schiet het kanon af. Valse start.

Er volgt een tweede valse start. Wanneer Olinto geldig binnenkomt is Selva het eerste weg. Ze waren opgeschoven naar de eerste plaats terwijl Tartuca zich op een vierde positie had gezet. Naast Selva zien we Chiocciola en Nicchio. Bovenin aan de start vinden we Pantera, Drago, Oca en Aquila, met Bucefalo op de negende plaats.

Ook Bastiano is zoals steeds goed weg maar hij wordt snel bijgebeend door Tartuca, dan Oca, en Pantera die erg sterk zijn. Verder volgen Nicchio, Drago en Selva. Achteraan zien we Aquila en Leocorno.

Na een paar meter neemt Cianchino duidelijk de kop met Chiocciola tegen de ballustrade geklemd. Deze laatste wordt gedwongen om opnieuw het paard in gang te trekken. Maar Pantera en Oca volgen kort, verder volgen nu Drago, Selva en Nicchio.

Na de Fonte Gaia veranderen de hoofdposities opnieuw. De enorme krachtontwikkeling bezorgd Pytheos de eerste positie. Hij wordt gevolgd door Bonito op Figaro. Cianchino neemt Benito in de hand om de San Martino aan te snijden, terwijl Bastiano sterk terugkomt. Hij haalt Drago in en schuift op naar een vierde positie, niet ver achter de kop. Daarna volgen Selva, Leocorno, Aquila en Nicchio.

In San Martino draait Pantera als eerste. Dankzij een uitstekend traject, draait Cianchino direct achter Il Pesse. In de derde positie volgt Oca. Dan Chiocciola, Drago en Selva.

Van achteren komt de jonge Bernardini tevoorschijn. Hij eindigt zijn koers eerder dan gehoopt en vertraagt door zijn manoeuvre de comeback van Aquila. Bucefalo moet breed draaien en omeen val te voorkomen, moet hij zich vastklampen aan de nek van Galleggiante.

We naderen de eerste Casato. Pantera is heer en meester. Net in deze bocht wordt de Palio beslist. Etrusco nadert de eersten en gedreven door Bastiano slaagt hij erin om de Casato als tweede te nemen. Zoals we wel meer zien bij minder ervaren paarden draait hij te kort. Bastiano botst (al dan niet bewust) tegen de paal. Hij valt ter hoogte van de palchi en sleurt Cianchino op Benito mee in zijn val. Achter hen passeert Bonito die de Casato heel goed aansnijdt. Drago struikelt in de wir war van fantino en paarden. Scosso Magalotti botst tegen Benito op de moment dat het paard zich weer rechtop kan zetten. Achteraan draaien ook Aquila en Nicchio wiens koers al eerder voorbij leek.

Pantera haalt de voet van het gaspedaal : Beppino kent de kwaliteiten van zijn Pytheos en rijdt een koers zonder fouten. Bonito op Figaro, Drago en Selva achtervolgen hem en passeren Etrusco.

Net voor de tweede passage in de San Martino gaan Careca en Dario Colagé voorbij Selva naar de derde positie. Vanaf dit moment zullen de posities niet meer veranderen. Pantera slaagt erin het tempo van de achtervolgers te controleren. Il Pesse komt over de meet met zijn handen naar beneden. De uitdrukking op zijn gezicht zegt alles over zijn koers.

Het was een zeer snelle Palio, die een nieuw record vestigde : 1’12 “8. Een bevestiging van het feit dat Pantera de snelste contrada van Siena is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

16 agosto 1991