16 augustus 1990 – Valdimontone wint dramatische Palio die een meer dan bewogen aanloop kende

De weg tussen de palio van juli 1990 en augustus 1990 lijkt oneindig lang. De gemoederen in Siena zijn verhit en er heerst controverse. Men spreekt over de start, over het al dan niet verplaatsen van de verrocchino zodat de tweede koord dichter hangt bij de eerste,… Enkele dagen voor de aanvang van de quatro giorni kondigt Euro Federico Roman aan dat hij niet naar Siena zal terugkeren als mossiere. De officiële verklaring is dat hij dicht bij zijn familie wil zijn; de onofficiële versie is dat hij vreest voor bedreigingen in Siena na de gebeurtenissen in juli. Wilson Pesciatini wordt gevraagd om opnieuw de verrocchio te beklimmen. Hij was reeds starter in 1964-1965 en 1966. In 1966 was hij starter tijdens de legendarische palio van 17 augustus. Hij was een lokale politieman die in 1966 opnieuw gevraagd werd om over te nemen na de vierde prova. Na de gebeurtenissen werd hij quasi verbannen uit Siena. (lees : De swingende sixties in Siena – deel 2  : 1966 voor een volledig verhaal!)

Op de tratta waren alle toppaarden aanwezig. De kapiteins hadden de opdracht om het lot aan te vullen met paarden van wie men verwachtte dat ze konden wedijveren met de toppers. Zo wordt Adonea (ex-Miura) geselecteerd nadat Bandini een fenomenale tijd neerzet tijdens de batterie van de tratta.

Na de tratta zien we drie favorieten :  Leocorno die voor de zoveelste keer Benito III in de stal krijgen, Lupa legt de Istriciaioli het zwijgen op met Figaro en Montone ontvangt Pytheos die zijn vierde Palio loopt. In de voorgaande drie won hij nooit, maar hij wekte de indruk dat hij driehonderd meter aan volle sprint in de benen had.

Selva krijgt Galleggiante in de stal, triomferend in juli, maar nog steeds net in staat om zich van de twijfels te ontdoen. Nieuwkomer Adonea gaat naar Civetta, terwijl Istrice Orchidea, een merrie van uitstekende genealogie maar in het verleden geweerd door een dubieus verleden van de eigenaar, ter zijner beschikking krijgt.

De anderen; Tartuca, Onda en Giraffa zijn zonder hoop. Torre krijgt Uberto toegewezen. Via Asti naar Polen en dan toegekomen in Siena. Het paard heeft potentie, is solide en robuust en verdient zijn kans.

De prima prova wordt gereden in 1.18. Torre trekt de aandacht naar zich toe, vooral omdat ze vertraagden naar het einde toe. Donatini zit op Uberto, Satini op Galleggiante. De twee enthousiasmeren de Piazza met deze stevige test. Bij Montone zien we Cianchino, maar in Siena weet men dat dit geen blijvende zaak zal zijn, gezien men in de Via dei Servi de voorkeur geeft aan Beppino Pes.

De volgende nacht duurt lang. De kranten berichten ’s morgens van historisch nieuws! Torre en Tartuca wisselen van fantino. De terugkeer van Tredici naar Castelvecchio is geen nieuws, Aceto die naar Torre gaat is dat wel! Negentien maal droeg hij de kleuren vaan aartsrivaal Oca waarvoor hij maar liefst 5x won. Daarnaast bezorgde hij Torre gedurende bijna een kwarteeuw meermaals een nederlaag. Siena staat op zijn kop!

De spanning stijgt. Istrice laat Bonito naar Leocorno gaan in de hoop dat hij wint en zo Lupa doet verliezen. We zien maar liefst 6 wissels van fantini bij de tweede prova. De nacht van 14 op 15 zijn alle fantini bekend. Bastiano vindt de weg niet naar Selva en vestigt zich opnieuw bij Giraffa. Istrice kiest voor Bucefalo en Selva voor Massimino. Veel controverse binnen Montone die de tweede prova afscheid namen van Cianchino en Pistillo installeerden. Kapitein Franco Morandi riskeert en kiest toch voor Cianchino, zonder Il Pesse vrijheid te geven om elders geluk te zoeken. Adonea blesseert zich licht en krijgt vrijstelling van deelname aan twee prove.

Mossiere Wilson Pesciatini

16 augustus : Palio! Pesciatini roept de 10 contrade tussen de touwen. De problemen worden al snel duidelijk : Giraffa, Torre, Lupa, Montone, Leocorno, Selva, Onda, Tartuca, Civetta en Istrice.

De mossa duurt lang. Er worden stampen uitgedeeld, paarden zweten, Istrice komt niet binnen zolang Lupa goedgeplaatst is. De nervositeit neemt toe. Er is een veterinaire stop om Adonea te verzorgen. De pleisters op haar poot houden niet, bloed stroomt op de tufo. Er is veel protest.

De vindingrijkheid van Dario Colagé, gecombineerd met de algemene ergernis zorgen ervoor dat Pesciatini geneigd is om elke start goed te geven.

Bufera protesteert en gaat voor de Verrocchino staan om Istrice te blokkeren. Hij kan hem echter niet voldoende belemmeren waardoor Istrice verrassend binnenkomt. De starter laat de koord vallen. Selva is het snelste weg, ook Torre vertrekt goed.

Ook tegen de hekken is Civetta goed weg, buitenom maakt Istrice plaatsten goed. Leocorno bevindt zich in het midden. De anderen bevinden zich eerder achteraan. In de eerste San Martino draait Aceto kort en raakt hij de paal. Selva draait breder. Civetta en Istrice gaan samen met Torre tegen de grond.

Massimino ontspant en coördineert de galop van Galleggiante die de eerste San Martino prima doorkomt. Achter hem laat Leocorno hem geen meter nemen, terwijl Lupa die als tiende vertrok veel plaatsen goedgemaakt heeft. Montone heeft het moelijk, Giraffa heeft al een hele achterstand ten aanzien van de kop.

We zien een stabiele situatie in de tweede en derde ronde. Montone is ondertussen naar de derde plaats opgeschoven. Na de passage aan de palco delle comparse zien we in de achtergrond figuranten van Selva de piste op lopen. Plots duikt er een scosso op op de piste. De impact is onvermijdelijk. Galleggiante gaat over het paard, ook Leocorno, Lupa en Giraffa komen ten val. Cianchino slaagt er tot twee maal toe in om te paard te blijven. Net voldoende om als eerste over de streep te komen.

Voor hem en Pytheos was het geen uitstekende Palio, maar geluk kan veel goedmaken. Montone en kapitein Morandi triomferen. Selva is wanhopig en moet zich verdedigen na de Palio tegen een diskwalificatie omwille van een dubbele deplorazione. Het is onduidelijk en onbegrijpelijk wat er in de laatste Casato gebeurd is. Wie heeft het paard (Adonea) losgelaten waardoor het opnieuw de piste opgelopen is ?

Deze slideshow vereist JavaScript.

16 agosto 1990