Een laatste balans aan de vooravond van de Palio

In de keukens van de Contrade was het vandaag alle hens aan dek. Men heeft de maaltijden bereid die vanavond worden gegeten op de cene in alle wijken. Een diner waar hoop en emotie zege vieren. Alles met het oog op het koers van morgen. Priori, kapiteins en fantini zullen een toespraak houden om het volk op te jutten zodat iedereen klaar is voor de koers van een minuut en 15 seconden!

Vandaag beleefde Siena opnieuw een intense dag, na de quarta prova van vanmorgen, gewonnen door Selva was het uitkijken naar het moment waarop de drappellone van Stecchi naar de kerk van provenzano ging om dara gezegd te worden. Morgen, na de mis van 10.30 zal deze opnieuw naar het stadhuis gebracht worden.

Vanavond was er dan weer de prova generale, waar zoals steeds eerst de carica dei carabinieri voorafging aan de prova.

De prova zelf kende een geanimeerde start. Bruco verloor zijn hoefijzer met als gevolg dat ze door het te laat komen van de hoefsmid van de wijk niet mochten meerijden. De prova zelf had wederom weinig om het lijf.

Het was ook de laatste dag waarop de 10 deelnemende contrade de laatste afspraken en plannen konden smeden. De koppels (fantini-cavallo) lijken vast te liggen sinds dag 1.  Torre (Rocco Nice en Elias Mannucci detto Turbine) en Chiocciola (Violenta da Clodia en Jonatan Bartoletti detto Scompiglio) toonden aan dat ze de kwaliteit hedden om een koers op de eerste rij te lopen én snel weg te zijn. Civetta concentreert zich op de ervaring van Porto Alabe, met Giosuè Carboni detto Carburo, die de kans van zijn leven krijgt, iets waar hij een paar jaar geleden enkel kon van dromen.

In stijgende lijn zien we Giraffa, Tale e Quali en Giovanni Atzeni detto Tittia, die ondertussen het goede gevoel gevonden hebben, net Andrea Mari detto Brio en Solu Tue Due bij Bruco. Carlo Sanna en Renalzos moeten we ook in het oog houden, de twee kennen elkaar want reden enkele jaren geleden ook samen bij Aquila en zouden ook wel eens tot het einde kunnen meedoen voor de prijzen. Selva wil verrassen (Remistirio en Andrea Coghe detto Tempesta), alsook de onbekende Pantera (Sorighittu en Luigi Bruschelli noemen Trecciolino) wil protagonist zijn. Of kijken ze net als Onda in de eerste plaats naar de rivaal ? Drago (Remorex en Federico Arri detto Ares) lijkt zich te verzoenen met een rol ergens achteraan, of verrassen ze toch ?