Programma 2 juli 2019

Het programma van 2 juli 2019 ziet er als volgt uit:

7.45 – in de kapel grenzend aan het Palazzo Comunale wordt de Messa del Fantino voorgegaan door de aartsbisschop van Siena, monsignor Augusto Paolo Lojudice, in het bijzijn van de kapiteins en de fantini van de 10 deelnemende wijken.

9.00 – Provaccia

8,20 – waarschuwing (kanon gaat af)

8.40 – start opkuis van de piste sgombero della pista

8,45 – sluiten laatste ingang voor de Piazza : Chiasso Largo (via Rinaldini)

9,00 – kanonschot en buitenkomen van de 10 paarden uit het stadhuis. De laatste prova wordt gereden en de contrada worden op deze manier tussen de touwen geroepen : Onda, Aquila, Torre, Selva, Giraffa, Drago, Chiocciola, Civetta, Bruco en Pantera.

10.30 – op het Palazzo comunale worden alle fantini verwacht om officieel hun deelname te bevestigen on het bijzijn van de burgemeester. Vanaf dit moment mogen wijken niet meer van fantini wisselen.

10.30 – Santa messa solenne in de Santa Maria in Provenzano voorgegaan door de aartsbisschop van Siena, monsignor Augusto Paolo Lojudice. Daarna wordt de palio overgebracht naar het stadhuis.

15.00 – zegening van het paard in de kerk van de wijk. Op het einde roept de priester : “Vai e torna vincitore!”.

Vervolgens zal de comparsa dior het centrum trekken richting Duomo.

15.30 – eerste waarschuwing (kanonschot).

16.00 – tweede waarschuwing (kanonschot).

16.30 – vertrek van de corteo storico vanuit het Palazzo del Governo aan de Duomo richting Piazza del Campo.

16,40 – start opkuis piste

17.15 – carica del Drappello dei Carabinieri die de corteo storico zoals steeds voorafgaat.

17.20 – de Corteo Storico komt de Piazza del Campo op in de volgorde van de estrazione (Onda, Selva, Bruco, Torre, Civetta, Aquila, Pantera, Giraffa, Chiocciola e Drago).

18,15 – laatste ingang van het plein sluit zich af (via Dupré)

19.30 – IL PALIO. De Drappellone gerealiseerd door Massimo Stecchi wordt opgehangen aan het Palco dei Giudici terwijl de 17 wijken een laatste sbandierata doen voor het stadhuis, gekend onder de naam sbandierata della Vittoria. Daarna gaat het kanon waarna de paarden het stadhuis buiten komen en een zweep krijgen van een politieagent. Daarna zal de startvolgorde geloot worden en wordt de palio gereden.

De winnaar zal na de koers richting Provenzano trekken waar ze het Te Deum zullen zingen.