Een nieuwe update een week voor de tratta

Paarden

Ruim een maand geleden hebben we reeds gewezen op het probleem van 3 nieuwe jaargangen paarden die nooit echt getest zijn op de piazza, en op het tweede probleem van de actuele conditie en potentie van de toppers van voor 3 jaar. Langzaam maar zeker tekent zich een groep paarden af waarvan veel wordt verwacht. Vier steken er boven uit: de ex-winnaars Remorex, Rocco Nice en Tale e Quale, en ook Violenta da Clodia. Daaronder een groep met potentieel die scherp in het oog wordt gehouden: Schietta en Tabacco en Una per Tutti en eventueel Unidos waarover niet iedereen het eens is. Helaas heeft Solo tue Due forfait gegeven wegens enkele problemen. Dit is een kleine groep en eigenlijk lekt er niets uit over het potentieel van eventuele debutanten. Wel wordt het gerucht steeds sterker dat de capitani minstens 6, misschien 7 debutanten zouden kiezen. Maar wie? Merk ook op dat de besproken groep geen voorspelling is maar eerder een kwalitatieve evaluatie.

Een strategische hypothese

Profeti heeft opnieuw een interessante theorie uitgewerkt. Gigi Bruschelli, de (te) oude meester is geschorst voor deze Palio. Wat zou hij gedaan hebben als hij er wel zou bij geweest zijn of wat gaat hij misschien proberen te doen in de wandelgangen van de Palio?
Hij zou de 5 meest hongerige en/of rijkste contrade verzameld hebben: Bruco, Chiocciola, Torre, Valdimontone en Pantera. Merk op: geen Istrice, de grootste en rijkste contrada die buiten het grote spel staat, lees geen toegang tot de toppers Bartoletti en Zedde, en Atzeni die niet zou durven wegens de aanwezigheid van Lupa. Afgetast hebben hoeveel geld er beschikbaar is om te verdelen opdat uiteindelijk iedereen tevreden naar huis zou gegaan zijn. Alle vrienden zouden in deze 5 contrade geplaatst worden, vooral Bartoletti en Zedde als speerpunten. Voor Atzeni zijn de deuren naar Chiocciola en Torre en Valdimontone en Pantera immers gesloten en Bruco zou de voorkeur geven aan Bartoletti. Wat zou het voordeel zijn voor Bruschelli die niet deelneemt? Hij zou de aanwezigheid van zijn zoon Enrico eisen binnen deze groep na 5 jaar afwezigheid om mee te delen in de winst. En moge dan de beste winnen. Dat heeft Bruschelli tussen 1996 en 2012 georganiseerd met de hulp van Istrice en Bruco en Tartuca, en tijdelijk ook met Oca, Onda en Torre: 17 overwinningen op 35 koersen voor hem en zijn “assistenten”. Opletten dus als je Enrico Bruschelli ziet verschijnen in een van deze 5 contrade!

Het Weerbericht

Voor wie in Siena zou zijn tijdens de Paliodagen, nu ook een weerbericht. De doorgaans redelijk accurate weersite Tempo Italia voorspelt 38 tot 41 graden tijdens de Paliodagen. Maar er is ook beter nieuws. De moordende vochtigheidsgraad zou overdag rond de 35% hangen en op 2 juli tussen 17 en 20 uur, corteo en Palio, op 22 %, m.a.w. Palio in de Sahara, heet maar niet vochtig.

Het is evident dat vochtigheid, dus paardenruggen als waterpoelen, een desastreuze rol kan spelen in de Palio.

Uw correspondent moet maar 28 graden verdragen in Venezia maar kreunt onder 78 % vochtigheid. Kom op met die 41 graden!

Nog 1 week en het feest begint.

 

Jan Gilliams