Een nieuwe update rond de Palio 2 juli 2022

Binnen 2 weken zitten we in de eerste palio in 3 jaar en bijgevolg stijgt de koorts wat betreft de geruchten en speculaties. Kranten en sites schrijven meestal zeer algemene berichten die nauwelijks verrassen. Gelukkig biedt de site van Profeti meer interessante, uitdagende en quasi zeker beter geïnformeerde artikelen.

De 5 niet-deelnemende contrade; Aquila – Nicchio – Oca – Onda – Tartuca, zouden hemel en aarde verzetten, lees financiële suggesties, om Bartoletti weg te houden van hun rivalen: Pantera – Valdimontone – Torre – Chiocciola, zodat zijn weg automatisch zou leiden naar Bruco. Er zou enige twijfel zijn over het gewicht van Aquila zodat de deur naar Pantera open zou blijven. Een goed paard bij Bruco of Pantera betekent de gevreesde Bartoletti. In dat geval kan Atzeni allen kiezen tussen Leocorno en Drago en zou de fantino numero uno uitgesloten zijn. Vreemd dat er geen vertrouwen is in de kansen van deze contrade om hun palio te maken.

Nog belangrijker is de geruchtenstroom over wat de capitani van plan zouden zijn met de paarden. Alle geruchten zeggen dat alle goede paarden zouden uitgesloten worden, want overigens niet uniek is. Wat is het voordeel van deze strategie voor fantini en capitani? Voor de fantini dat hun prijs omhoog gaat want met mindere paarden wordt hun inbreng beslissender. Voor de capitani dat ze zich kunnen verschuilen achter de klassieke excuses. Niets is erger voor een capitano als verliezen met een goed favoriet paard. Liever geen risico met een onbekend, te ontdekken paard. Bij winst kan men dan spreken over een “geniale” tactiek, bij verlies “wij hebben alles gedaan wat mogelijk was met een topfantino maar het paard wilde niet mee“. Dit is een klassieke strategie voor een capitano om zich in te dekken tegen kritiek.

En er is meer aan de hand. Een sterk gerucht spreekt over het “akkoord van Gubbio” waar de Sardijnse fantini zouden afgesproken hebben om Remorex, het toppaard, niet te laten rijden in 2022. Kwestie van hun waarde op te drijven maar dan moeten ze de capitani meekrijgen. En Profeti heeft een suggestie om dit scenario te beletten. Burgemeester Piccini, bij zijn eerste palio in juli 1991, had de controlerende veeartsen gevraagd om de als gezond goedgekeurde paarden in 3 categorieën in te delen: A toppaarden – B eventuele kandidaten – C kansloos.

De ochtend van 29 juni 1991 waren al deze paarden, 33, aanwezig op de binnenkoer van het stadhuis, en burgemeester Piccini sloot zonder reglementaire basis, de 9 paarden van categorie C uit omdat hij had gehoord dat de capitani alle toppaarden wilden uitsluite . Hij verplichtte dus de capitani onder de betere paarden te kiezen. Niemand durfde echt protesteren.

Profeti hoopt dat de actuele burgemeester De Mossi hetzelfde zal doen want opnieuw is er een sterk gerucht dat de capitani onder druk van de fantini de zwakkere paarden zouden kiezen. Profeti ziet 13 potentiële paliowinnaars waaronder 4 favorieten, maar noemt geen namen. Remorex, Tale e Quale en Rocco Nice behoren allicht tot de groep van toppers. De rest is speculatie en een geheim van de echte kenners.

Merk op dat het gaat over Sardijnse fantini zoals Atzeni, Zedde, Pusceddu, Sanna en vrienden en niet over Bartoletti uit Pistoia. Kortom, het klassieke palio-addernest.

Laatste opmerking: Profeti identificeerde Zedde als de slimste fantino om een nieuw onbekend paard met potentieel te identificeren. Hou hiermee rekening op 29 juni.

En nog een rel om af te sluiten. Onder druk van de questore (goeverneur) van Siena zou voor de prima prova van 29 juni de fanfare te paard van de Italiaanse politie een rit maken op het plein. Tegenstanders merken venijnig op dat dit Siena 10.000 euro zou kosten, kost en onderhoud, en dat een winnend paard een premie krijgt van 1.500 euro en de winnende fantino 1.200 euro. We tellen de dagen en uren af tot de bom barst.

 

Jan Gilliams