Een Palio Straordinario ? Wat zijn de volgende stappen ?

Het is reeds 18 jaar geleden dat we nog een Palio Straordinario kregen in Siena. De laatste was op 9 september 2000. Hij werd gewonnen door Selva met Il Pesse op Urban II. Toen was het 14 jaar geleden, namelijk op 13 september 1986, dat Valdimontone met wederom Il Pesse (op Brandano) een Straordinario won. We tellen er dus 2 de laatste 32 jaar. De 40 jaar ervoor werden er maar liefst 10 gelopen. En dit om diverse redenen. Hierover schreven we ooit een interessante tekst.

In 2009 werd ook een voorstel gedaan om een Straordinario te lopen; toen stemden maar liefst 13 van de 17 wijken tegen het voorstel ter ere van 700 jaar Sienees bestuur. Enkel Torre, Nicchio, Aquila en Civetta stemden toen voor.

Dit was echter niet de eerste keer dat we een negatief antwoord kregen van de contrade. In 1990 wilde men een Palio organiseren ter ere van 750 jaar Universiteit; toen stemden 12 van de 17 tegen.

Een Palio organiseren kost veel geld aan de stad, maar ook aan de deelnemende wijken.

Na het fiat van Burgemeester en Schepenen gisteren zullen de 17 contrade opnieuw moeten beslissen. Zullen we nu wel aan de nodige 10 op 17 contrade komen ?

Indien er minstens 10 wijken JA stemmen zal de gemeenteraad beslissen of de Palio Straordinario er effectief komt. Binnen de 5 dagen worden de wijken niet NEE stemden opnieuw gehoord. Zij krijgen 10 dagen de tijd om hun definitieve antwoord te geven. Indien ze bij hun NEE blijven of niet antwoorden zullen ze niet deelnemen aan de loting van de 10 deelnemende wijken.

Details over een mogelijke datum zijn er niet maar gezien er wel wat procedures zijn rekenen we eerder op oktober dan op september.