Een week voor de tratta : prognose ruiters en paarden en strategieën.

Het is altijd interessant Brontolodicelasua te raadplegen, want achter deze site gaat Camillo Pinelli, detto Spillo, schuil, gewezen fantino uit de jaren 1970′ en 1980′, groot talent, maar het nooit waargemaakt want deed meestal iets te gek en had ook veel pech. De man kent de Palio,de ruiters en paarden, en de gevoelens en strategieën van de deelnemende contrade. Dit artikel is deels gebaseerd op zijn observaties.

De Palio van 2 juli kondigt zich veel “warmer” aan als gemiddeld. Er lopen immers drie stevige rivaliteiten mee met uiteenlopende objectieven, en enkele fantini moeten zich herpakken na kleurloze prestaties in 2016 en 2017. We hebben het hier over Giovanni Atzeni, detto Tittia, en Andrea Mari, detto Brio, elk op 5 overwinningen maar niet meer gewonnen sedert 2015. Anderzijds verwacht men de bevestiging van Carlo Sanna, detto Brigante, die in 2017 twee zeer sterke koersen heeft gereden en uiteindelijk een verrassende maar indrukwekkende overwinning heeft behaald in augustus 2017 voor Onda. Jonatan Bartoletti, detto Scompiglio, is de actuele ongekroonde koning van de Palio, ook met 5 overwinningen waarvan liefst 3 in de laatste 4 koersen. Voor Luigi Bruschelli detto Trecciolino, wordt het de hoogste tijd om het record van de mythische Aceto te evenaren, d.w.z. de veertiende Palio te winnen. De klok tikt immers : hij wordt  50 jaar in 2018.

CHIOCCIOLA

Is een grote volkswijk met een laatste overwinning in 1999 en sindsdien heeft de rivaal Tartuca er liefst 4 behaald. Chiocciola heeft een zwaar voorakkoord met Bartoletti (Scompiglio), die zich niet zal laten afschrikken door mogelijke obstructies van Tartuca. Enkel en alleen pech, een matig uitgeloot paard door Chiocciola, kan hem elders naar toe sturen, want geen enkele fantino heeft zoveel deuren openstaan als hem. Alternatieven voor Bartoletti zijn Zedde (Gingillo) en Manucci (Turbine), en Carboni (Carburo) als eventuele killer mits een goed paard bij Tartuca.

TARTUCA

Is een iets kleinere wijk als Chiocciola, waar traditioneel veel intellectuelen en politici wonen en die geweldig neerzien op de “boeren” van Chiocciola. Hun doel is eerst en vooral defensief : Chiocciola doen verliezen, maar hun laatste overwinning dateert ook al van 2010, dus een kans om te winnen zullen ze grijpen.

Bij een goed paard is hun eerste keuze Carlo Sanna (Brigante) en Giovanni Atzeni (Tittia). Of ze mits een goed paard bij Chiocciola de rivaliteit met Bartoletti zullen aandurven is zeer twijfelachtig. In geval van een slecht paard zullen ze defensief rijden met Siri (Amsicora) of Chessa (Nappa II).

NICCHIO

Hun benadering van de koers is minstens zo belangrijk als die van Chiocciola, maar nog veel gecompliceerder. Hun laatste overwinning dateert immers van 1998 en dat is totaal onverdraaglijk voor de tweede grootste contrada van Siena. In juli 2015 was Nicchio favoriet met Atzeni als ruiter, toen de nummer 1 en op de sterke Occolè, maar rivaal Valdimontone had gekozen voor een topkiller  in de persoon van  Massimo Columbu (Veleno II) die na eeen schorsing van 10 Palio’s in 2006 zijn comeback maakte. Tussen de touwen pestte hij Atzeni  zoals men het zelden ziet, stapelde verwittigingen op, en 40 meter na de start pakte hij Atzeni bij de kraag van zijn hemd en liet hem op de piste  vallen. Nooit gezien,  en het begin van een uiterst gespannen avond. Niet alleen Columbu werd zwaar gestraft, ook Montone werd verantwoordelijk gesteld voor het incident en voor 2 Palio’s geschorst.

Nicchio heeft nog steeds een zeer goede relatie met Atzeni (Tittia), maar durft die de uitdaging aan mits een goed paard bij Nicchio want Montone is er weer bij en die durven het incident herhalen. Ik gok op niet want Atzeni moet er een complex aan hebben overgehouden en kan zich momenteel geen afgang meer permitteren. Bovendien is Nicchio reeds zeker in augustus te rijden, Montone nog niet en bijgevolg ligt daar een mogelijkheid voor Nicchio en Atzeni. Alternatieven zijn Bruschelli (Trecciolino), en eventueel Andrea Coghe (Tempesta) mits een matig paard.

VALDIMONTONE

Zal eerst en vooral negatief denken. Zij wonnen voor het laatste keer in 2012 na liefst 22 jaar. Hun eerste keuze is normaal Jonatan Bartoletti (Scompiglio) na zijn zege van 2012, maar die kiest eerst en vooral Chiocciola waar hem een fortuin wacht. Alleen mits zwakke paarden bij Chiocciola en Nicchio en een topper bij Montone zien we hem de stap zetten. Zedde (Gingillo) en Mannucci (Turbine) zijn alternatieven, Carboni (Carburo) als killer, en ……  in Siena doet nu reeds het gerucht  de ronde dat Montone een debuterende superkiller uit Sardinië zou importeren! We kijken er naar uit.

ISTRICE

Heeft 3 Palio’s gewonnen sedert 2000, de laatste in 2008, maar zit met de grootste kater van alle contrade. Rivaal Lupa heeft immers in 2016 een cappotto gewonnen, twee Palio’s in één jaar wat in de twintigste eeuw maar 2 maal is gebeurd, in 1933 en 1997. Tien jaar sedert de laatste overwinning en een cappotto van de rivaal, dit vraagt om wraak. Hun eerste keuze is Atzeni (Tittia), en hun tweede Mari (Brio), de officiële fantino van Bruco die niet deelnemen en gezien de goede relatie tussen beide contrade en hun kapiteins, zou dit wel kunnen. Tweede keuzes zijn Bruschelli (Trecciolino), en Sanna (Brigante). In geval van een defensieve Palio staan Siri (Amsicora) en Chessa (Nappa II) klaar.

LUPA

Leven nog altijd op een wolk na hun cappotto van 2016 , en … hun mentaliteit is veranderd. Zij beroemden er zich op steeds positief te rijden, dwz om te winnen en niet naar hun rivaal Istrice te kijken. Maar in 2017 reden ze wel negatief en ik vermoed dat ze dit ook in 2018 zullen doen.

In geval van een goed paard is hun eerste keuze Bartoletti (Scompiglio), auteur van de cappotto, maar die zit vast bij Chiocciola. Hun alternatieven zijn volledig defensief :  Zedde (Gingillo), Coghe (Tempesta) en vooral Carboni (Carburo), Migheli (Girolamo) en Caria (Tremendo).

DRAGO

Contrada zonder rivaal, altijd ontspannen. Hun eerste keuze is Mari (Brio) en verder Ricceri (Salasso) en Murtas (Grandine). Mits een goed paard kan het hier wel drummen worden voor een zitje.

GIRAFFA

Contrada zonder rivaal, zelfs ex-rivaal Bruco rijdt niet mee, en zeer ontspannen na hun zoveelste zege in 2017. Zij hopen op Bartoletti (Scompiglio) mits een goed paard, maar hun financieel potentieel is zeer beperkt, zeker na die zege van 2017. Men verwacht eerder Zedde (Gingillo), Mannucci  (Turbine), Migheli (Girolamo), Caria (Tremendo), Carboni (Carburo), en eventueel Bruschelli (Trecciolino). Een perfecte gelegenheid om fijne akkoorden te maken met rijke zegehongerige contrade en de eigen kas te spijzen.

LEOCORNO

Kleine, slimme contrada. Rivaal Civetta niet aanwezig. Twee overwinningen in de 21ste eeuw maar rivaal Civetta heeft tweemaal gewonnen in 2009, na 30 jaar, en nogmaals in 2012. Bijgevolg zullen ze zich tonen mits een goed paard. Zij hebben de luxe te kunnen rekenen op Atzeni (Tittia), die hier rivaliteiten kan ontlopen, maar ook Bartoletti (Scompiglio) en Carlo Sanna (Brigante). Met een matig paard wordt er bespaard : Mannucci (Turbine) of Coghe (Tempesta), en ze zouden de jonge Bitti doen debuteren in de eerste prova.

OCA

De sluwste en meest geheimzinnige contrada van Siena rijdt zonder de gehate rivaal Torre. Bijgevolg gaan ze mits een goed paard voor Atzeni (Tittia) die reeds 3 keer voor hen heeft gewonnen en hier in alle rust zijn koers zou kunnen voorbereiden. Alternatieven zijn Sanna (Brigante), Zedde (Gingillo) en Andrea Coghe (Tempesta).

We resumeren de open en gesloten deuren voor de belangrijkste fantini  :

BARTOLETTI JA Chiocciola, Valdimontone, Lupa, Leocorno, Giraffa
NEE Nicchio, Tartuca, Istrice
ATZENI JA Oca, Nicchio, Leocorno, Istrice, Tartuca
NEE Valdimontone, Chiocciola, Lupa
MARI JA Istrice, Drago ……  eventueel Valdimontone
NEE Giraffa, Civetta, Oca
SANNA JA Tartuca, Istrice, Leocorno, Oca
BRUSCHELLI JA Nicchio, Istrice, Giraffa
NEE Chiocciola, Valdimontone

Tenslotte de paarden. Er zijn liefst 122 paarden ingeschreven voor de veterinaire keuring. Miljardair Mark Getty, erfgenaam van een olie-imperium en eigenaar van Getty Images, heeft er 10 voorgesteld. Bijna 30 jaar heeft hij geprobeerd om te winnen en in 2015 is het hem gelukt met Polonski. Het superpaard Preziosa Penelope is er niet meer bij. Zij won tweemaal in 2016 met Lupa en Bartoletti en werd  in 2017 tweemaal uitgesloten wegens “manifesta superiorità”, zeg maar veel te sterk. De eigenaars hebben beslist haar niet meer aan te bieden.

Gewezen winnaars en kanshebbers zijn :

  • geboren in 2007 en dus 11 jaar : Occolè – Oppio
  • geboren in 2008 en dus 10 jaar : Porto Alabe – Polonski
  • geboren in  2011 en dus 7 jaar  : Sarbana

Outsiders met ervaring : Osama Bin, Rocco Re, Smeraldo Nurese en vele anderen.

Er wordt al maanden gefluisterd dat de 5-jarige Ungaros alles heeft om een topper te worden. En verrassingen zullen er steeds zijn.

In theorie moet hiermee een mooi en relatief evenwichtig lot kunnen gekozen worden.

Tekst en opzoekingswerk : Jan Gilliams