Eerste analyse van de relatie tussen Fantini en Contrade

Op de site sunto1.biz heeft Sergio Profeti, kenner par excellence van de Palio, een overzicht gepubliceerd van de relaties tussen fantini en contrade voor de koers van 2 juli 2022, meer bepaald in welke van de 4 zekere en 10 mogelijke deelnemende contrade zij een zeer goede en een mogelijke kans van deelname hebben.

Er even aan herinneren dat er 3 contrade geschorst zijn, dat er dus slechts 4 zeker zijn van deelname en dat er 6 moeten geloot worden uit een lot van 10 op zondagavond 29 mei. De selectie van Profeti is gebaseerd op een geruchtenstroom in de stad waarbij hij wel genoeg ervaring heeft om de juiste conclusies te treffen. Het spreekt vanzelf dat de loting van 29 mei veel kan veranderen maar toch zijn er enkele zeer interessante tendensen merkbaar.

Het is geen verrassing dat Bartoletti (7 contrade) en Atzeni (5 + 1 mogelijke) de meeste open deuren hebben, gevolgd door Piras (6), een verrassing van formaat want deze man heeft tot hiertoe slechts 1 Palio gereden, en door Zeddino (4).

Andere verrassingen zijn Sanna (slechts 1 zekere en 5 mogelijke) wat dus wil zeggen dat het vertrouwen in deze gewezen winnaar verminderd is, Carboni (4) wat veel is hoewel hij nog nooit een opmerkelijke Palio heeft gereden in 6 deelnamen en hij reeds 41 jaar is. (Hij is voor enkele dagen zwaar gevallen in een oefenrit voor de Palio van Legnano en er is nog geen zekerheid over zijn toestand.).

Een aangename verrassing is Putzu (3), een debutant zonder Palio-ervaring. Andrea Coghe (2 + 4 mogelijke) doet het ook meer dan behoorlijk.

De grootste verrassing is evenwel dat het machtige Istrice, de grootste contrada van Siena met een reuzebudget, en de laatste jaren geterroriseerd door rivaal Lupa met een cappotto in 2016 en een bijkomende zege in 2018, met geen enkele topruiter een relatie schijnt te hebben terwijl rivaal Lupa kan kiezen tussen Zeddino en Bartoletti, die ook de gunst hebben van Bruco, Chiocciola en Valdimontone. Ook Leocorno zit op rozen met goede relaties met Atzeni en Bartoletti.

Zeer vreemd dat Atzeni, de numero uno, eerder een goede relatie heeft met kleinere contrade zoals Aquila, Giraffa, Leocorno, Onda en Selva dan met de groteren. Een doelbewuste keuze om de concurrentieslagen van de groten te ontlopen?

Na 29 mei gaan we zeker verschuivingen zien wanneer we weten wie er precies meedoet en met welke rivaliteiten. Voorlopig is er slechts 1 rivaliteit zeker: Istrice en Lupa wat het actuele isolement van Istrice nog vreemder maakt.

 

Jan Gilliams