Eerste conclusies na 5 Batterie en 4 Prove

De favorieten spelen verstoppertje en enkele outsiders groeien.

Eerste conclusie is dat de 4 favorieten om  allicht uiteenlopende redenen niets laten zien.  Porto Alabe huppelt rond voor Onda. Sanna kent immers het paard heel goed, samen winnaars in 2017, en weet dat het ook beschikt over een sterke 3de ronde. Coghe voor Istrice is met zijn vader trainer geweest van Oppio en wil de 12-jarige absoluut sparen voor de Palio zelf. Af en toe ziet men toch enige angst van Oppio voor de canapo. Atzeni bij Selva laat totaal niets zien met Remorex en Bartoletti bij Torre kent Violante de Clodia volledig van bij Chiocciola op 2 juli. Hij ziet dat Violante tussen de touwen nog nerveuzer is als in juli en laat niets meer toe als een rustig drafje.

Bijgevolg stijgen de quotaties van de andere contrade. Brio voor Bruco lijkt supergemotiveerd op een kalme Schietta die vaak als een pijl wegschiet, bijgevolg is hij de eerste outsider. Piras bij Aquila bevestigt al het positieve dat over hem is gezegd. Hij houdt debutant Tottuguddu kalm en is vaak snel weg. Bijgevolg de tweede outsider.

Expert Bastiano was ook diep onder de indruk van hoe kort Tabacco van Pantera zijn bochten neemt, met amper 20 centimeter tussenruimte. Dat kan een groot voordeel zijn voor Bruschelli maar ook leiden naar een spectaculaire val bij de minste hapering.

 

De visie van mossiere Ambrosione en de mogelijke gevolgen ervan.

Maar het belangrijkste nieuws zijn de verklaringen enerzijds en de discrete wenken en het gedrag anderzijds van mossiere Ambrosione. Hij is een voorstander van snelle starten en  maakte ook een zware dubbele fout op 2 juli. De rincorsa was helemaal niet voorbij de verrochino gepasseerd met zijn hals zoals het reglement voorschrijft, zelfs niet met zijn neus. Porto Alabe stond nog buiten toen de koord viel. Bovendien stond Torre omgekeerd en toch gaf Ambrosione de start goed hoewel hij, zuiver reglementair, ook Torre had moeten beschermen en dus een valse start geven. Achteraf sprak Ambrosione zijn spijt uit en gaf ridderlijk toe dat hij schrik had dat de startprocedure helemaal uit de hand zou lopen, en dat hij bijgevolg de start goed had gegeven. Hij beloofde dit in de toekomst, nu dus, te zullen vermijden.  Tot zover de woorden.

Nu blijkt echter na 5 batterie en 4 prove dat Ambrosione hetzelfde blijft doen. Hij heeft zeker 2 keer de koord laten vallen met de rincorsa nog buiten. De andere starten waren “mosse giovani” of “jonge starten” met alleen de neus voor de verrochino en niet de “incollatura” of hals zoals het reglement voorschrijft. Hij heeft ook één keer Oppio laten staan die helemaal achteraan stond. Verder gaat het gerucht dat hij capitani en fantini heeft verwittigd dat hij een snelle start wil geven. De visie op de start van Ambrosione gaat allicht een zeer grote rol spelen op 16 augustus. Fantini zullen nog meer oplettend moeten zijn wanneer hij de koord laat vallen. Nog meer onheil is mogelijk als hij voor één keer een oude start zou geven. Dan vliegen er enkelen tegen en over de koord.

 

Jan Gilliams