Eerste dag met een tumultueuze verdeling van de fantini

De eerste van 4 palio dagen komt ten einde. Alles begon vanmorgen vroeg met de batterie en eindigde vanavond met de Prima Prova.

De kapiteins kozen voor de assegnazione 5 ervaren en 5 debuterende paarden, zonder Sarbana en Oppio maar met Porto Alabe, winnaar van de laatste Palio (Onda-augustus 2017). Oca werd door het loten van Porto Alabe favoriet.

De uren na de assegnazione dei Cavalli waren erg bewogen. Sommige monte lagen snel vast. Zo was het snel duidelijk en bekend dat Tittia bij Oca zou rijden op Porto Alabe, het paard waarmee hij in juli niet kon winnen bij Onda maar dat in augustus bij datzelfde Onda won met Brigante.

Ook Brio vond snel een akkoord met Drago, net als Carburo bij Lupa. Scompiglio werd bij Chiocciola gemeld maar zonder definitieve confirmatie. Hierop was het uren wachten. Uiteindelijk zou hij tot ieders verbazing bij Giraffa eindigen.

Enkele andere wijken ondervonden moeilijkheden door deze onzekerheden. Salasso bij Istrice, Gingello bij Montone waren de laatste.

Rond de klok van drie, tussen het trio Tittia, Brio en Carburo en het lange wachten op de keuze van Scompiglio door was de keuze van Nicchio (Trecciolino)en Leocorno (Brigante) bekend geworden.

Een zeer rumoerige namiddag dus vol verrassende wendingen of opzettelijk foutief in de wereld gestuurde informatie.

We kunnen wel concluderen dat de wijken zonder rivaal de grote fantini hebben kunnen vastleggen.

Ook opvallend is de terugkeer van Nappa II na 6 jaar afwezigheid op de Piazza. Hij zal de kleuren van Tartuca verdedigen.

De start bij de prova was eigenlijk te snel om conclusies te trekken rond mogelijke strategieën. De prova zelf werd in een rustig tempo afgewerkt.

Op papier is Oca dus favoriet met Porto Alabe die vorige jaar in augustus won voor Onda. Een uitgelezen kans voor Tittia om opnieuw aan te knopen met een overwinning. Dat is ondertussen al van 2015 geleden.

We hopen de komende dagen dingen te zien van de anderen waardoor we tegen maandag genoeg info hebben om mogelijke strategieën te zien.

We houden het voorlopig op een open Palio waarin de fantini het verschil kunnen maken.