Eerste Update van de Eerste Voorbeschouwing van de PALIO van 2 JULI 2024.

Het gaat snel in Siena. Amper enkele dagen na onze eerste voorbeschouwing van de Palio van 2 juli 2024 kunnen we reeds een aanvulling voorstellen.

Atzeni heeft zijn pionnen reeds gezet.

Giovanni Atzeni heeft er geen gras over laten groeien en zijn pionnen reeds geplaatst in de contrade waarmee hij goede relaties heeft, en dat in afwachting en vooral voorbereiding van de lottrekking der paarden op 29 juni.

  • Leocorno – Sebastiano Murtas
  • Oca – Carlo Sanna of Elias Mannucci
  • Onda – Puligheddu of Andrea Sanna , dwz 2 debutanten
  • Giraffa – Guglielmi of PulighedduNicchio – Elias Mannucci of Carlo Sanna

Dwz dat als er in één of meerdere van deze contrade een goed paard zou geloot worden, Atzeni zijn keuze zal maken, conform geheime afspraken, dat bijgevolg zijn pion de plaats moet ruimen maar hij zal hem niet in de steek laten en er voor zorgen dat die elders kan rijden. Loyauteit tov zijn pionnen is een essentieel onderdeel van de succesvolle strategie van Giovanni Atzeni.

Bruschelli groeit in het “spel”, sluw gecoacht door papa Gigi.

Enrico Bruschelli wordt zeer goed geadviseerd door zijn sluwe vader Gigi Bruschelli die beter dan wie ook het “spel “ kent, tenzij zijn beste leerling Atzeni, en hij heeft zich opgewerkt tot de derde fantino in de rangorde der ruiters na Atzeni en Bartoletti. Hij zou kunnen kiezen tussen Pantera, Bruco , Lupa en Civetta , eventueel als tweede keuze als er een te goed paard wordt geloot, maar misschien zelfs als eerste.

Bartoletti maakt iedereen zenuwachtig.

Jonathan Bartoletti blijft de tweede fantino en is eerste keuze bij Pantera, Lupa, Bruco, Civetta en Valdimontone maar zou geen enkele contrada een absolute toezegging gedaan hebben, conform zijn koppige aard, en pas beslissen na de verloting der paarden. Dat maakt enkele contrade zeer zenuwachtig. In Bruco wordt ze zelfs aan gedacht om Bruschelli reeds vast te leggen op om het even welk paard uit schrik dat men naast de toppers zou grijpen . Of de Brucaioli hiermee gelukkig zullen zijn, zullen we snel weten, en zeker op de avond na de koers.

Nicchio en Valdimontone cancelen mekaar opnieuw ?

Bij Valdimontone staan de zenuwen op scherp. Zij willen Bartoletti, die vroeger geen enkele uitdaging (lees : de rivaal doet ook mee met destructieve bedoelingen) , uit de weg ging maar die van gedacht zou veranderd zijn na recente zeer negatieve ervaringen bij Torre, gemolesteerd door de fantino van Oca, en bij Chiocciola , idem door die van Tartuca. Hij zou nu eerder geneigd zijn een “rustige monta”
(voor een contrada rijden zonder rivaal) te verkiezen. En vermits men hetzelfde zegt over Atzeni, die allicht niet naar Nicchio durft gaan na nog negatievere ervaringen met de fantino van Montone die hem van zijn paard trok, komen we tot de verbazingwekkende conclusie dat nog voor 2 juli Nicchio en Montone mekaar opnieuw “gecanceld” hebben. Het zou dus best kunnen dat beide rivalen, zelfs met een toppaard een tweede keuze van fantino zullen moeten maken en dan hopen op een mirakel in de koers, dwz een gunstige startpositie tov de rivaal en een fantino ,die zich vervolgens overtreft.

Peper en zout in het perfiede Paliospel. Bij Valdimontone wordt er gefluisterd dat het volk reeds mort omdat de leiding Mulas heeft gekozen, die na 10 jaar een comeback zou maken. Geen vertrouwen dus, en men sluit niet uit dat men dan Nieddu, een debutant, zou kiezen in de plaats van Mulas. Bij Nicchio vermoeden we dat Carlo Sanna dan een goede kans zou makken als Atzeni niet komt.

De volgende sleutelmomenten van de Palio, en een “rustige of een riskante monta” ?

Wij houden U op de hoogte bij de volgende sleutelmomenten :

  • Passeren alle toppers de medische keuringen ?
  • Kiezen de capitani de beste paarden en construeren ze zo een aantrekkelijk lot van een vijftal paarden of gaan ze voor 2 toppers zoals kenner Bastiano voorspelde.
  • En kiezen de topruiters voor een “rustige monta” of gaan ze, aangelokt door grote zakken geld, toch voor een “riskante maar o zo lucratieve monta “ ?

Het kan een uiterst spannende Palio worden maar ook een ietwat vervelende als er bijvoorbeeld maar twee toppaarden zouden gekozen worden die dan naar Giraffa en Pantera of Onda gaan.

Interessant kan ook zijn dat Lupa een toppaard loot. Wat gaat dan de niet-deelnemende rivaal Istrice doen in de ondergrondse wereld van de Palio na een periode van vernederingen ? En Bruco met één een toppaard in een beperkt lot van toppers ? Wil je mensen dan zenuwachtiger en zenuwachtiger zien worden ? Slechts één adres : Via del Comune en omgeving .

Jan Gilliams