Enkele wist-je-datjes na de Palio van 2 juli 2022

 • Volgens ilpalio.org werd de Palio gereden in een tijd van 1.15.34. Uiteraard is dit geen officiële tijd, die is er ook niet (de Palio wil geen echte koers zijn).
 • Zoals steeds worden er 3 mogelijke startvolgordes geloot. Deze twee extra worden gebruikt als ze niet gestart geraken met de eerste. 
  De twee andere mogelijkheden waren de volgende:

  • Valdimontone, Chiocciola, Leocorno, Bruco, Pantera, Drago, Lupa en Torre als rincorsa.
  • Lupa, Valdimontone, Leocorno, Pantera, Drago, Bruco, Chiocciola en wederom Torre als rincorsa.
 • Giovanni Atzeni detto Tittia won zijn 8ste Palio in zijn carrière. Hiermee komt hij op gelijke hoogte van onder andere Ganascia, Cianchino en Tabarre. Hij is nog één overwinning verwijderd van o.a. Ciancone en Il Pesse.
 • Het is ook zijn (Tittia) derde overwinning op rij. De vorige fantino die hierin slaagde was Jonatan Bartoletti detto Scompiglio die na zijn cappotto voor Lupa in 2016, ook in juli 2017 won voor Giraffa op Sarbana. Het record van opeenvolgende overwinningen (4) staat op naam van Niccolò Chiarini detto Caino, Giovanni Brandani detto Pipistrello en Pietro Paolo Locchi detto Paolaccino.
 • Het is de tweede keer in de geschiedenis van de Palio dat er met zes contrade gereden wordt. De vorige dateert van 2 juli 1671, gewonnen door Onda. Let wel, in die tijd moesten contrade zich inschrijven om deel te nemen. Pas later werd het huidige systeem in gebruik genomen.Het verhaal van die Palio:

  Op 30 juni kwam de Biccherna met een verordening naar buiten. Zoals steeds lezen we de afspraken rond het aanbrengen van de piste op de Piazza. Gezien de onrusten van de jaren ervoor lezen we ook enkele nieuwe artikels met betrekking tot het reglement. Zo is het voor iedereen verboden om de piste te betreden en de paarden op één of andere manier te hinderen. Daarnaast wordt er van de contrade verwacht om hun toegewezen plaats aan de start te behouden en hier niet van af te wijken.Deze voorzorgsmaatregelen die uitgeschreven waren om de Palio zonder problemen door te komen waren echter niet voldoende. Aan de Prato di Camollia waar de paarden ingeschreven werden deden zich de eerste meningsverschillen voor.

  Het begon allemaal toen enkele van de 8 Contrade die deelnamen “enig nadeel leken te krijgen doordat ze niet het gekozen paard en ruiter kregen”. Aanvankelijk besloten alleen Lupa, Leocorno en Torre om deel te nemen aan de Palio. Nicchio, die financieel gesteund werden door de Compagnia di Santo Stefano, Istrice, Civetta en Oca zagen af van deelname.

  Aanvankelijk stond ook Onda aan de kant van degenen die niet meer wilden deelnemen. Na een korte beraadslaging besloten ze zich bij de 3 die wilden lopen aan te sluiten.

  Tijdens deze fase van extreme verwarring werden de vertegenwoordigers van Giraffa en Chiocciola aangesproken. Zij besloten om desondanks eerdere afzegging de vier te vervangen. De Palio zou met 6 gereden worden. Onda verscheen opnieuw met Bacchino, die hun vaste fantino was geworden, aan de start.

  Naast de toewijzing van de overwinning door de stad aan Onda, zien we dit bevestigd in een verslag van Oca waaruit blijkt dat de contradaioli zeer verbitterd waren omdat men boven hun hoofd had beslist om niet deel te nemen. Ze wilden geen eer betonen aan de winnende contrada. Op 15 juli 1671 betaalde Onda 33 lire aan Domenico da Barbarino als dank voor de geschonken overwinning nadat hij al 7 lire gekregen had.

  Hieruit maken we op dat hij een voorafbetaling had gekregen van 7 lire en dat de rest pas volgde na een overwinning. In geschriften van de Santa Maria della Scala lezen we dat Chiocciola ook een premie kreeg. Of dit voor de mooiste comparsa was of omdat ze tweede werden is niet gespecificeerd.