Fantini : helden of moordenaars ? (deel 3)

Gistri Mugnaio en Gigi Bestia, van Piazza del Campo naar gevangenissen

Zoals we in onze vorige stukken schreven, hielden fantini van de Palio er in de afgelopen eeuwen, naast het rijden op de Piazza ook andere activiteiten op na die echter niet altijd legaal waren.

Antonio Morandi, bekend als Gistri Mugnaio, reed slechts drie koersen, allemaal tussen juli 1793 en 1795. Hij reed voor Drago, Montone en Aquila. Zijn officiële job, zoals de bijnaam aangeeft, was die van molenaar bij een molen gevestigd buiten Porta Pispini. Daarnaast had hij ook een andere, wellicht winstgevendere, maar riskantere job : die van de woekeraar. Het was net die activiteit die zorgde voor problemen voor de fantino-molenaar.

Eind 1812, toen Morandi al lang zijn avontuur op de Piazza had beleefd, kwamen zes onbekenden, met een kap en tot de tanden gewapend, zijn huis binnen. Ze sloegen hem, bonden hem vast en plunderden het huis, waarbij ze een enorme buit meenamen bestaande uit munten, juwelen en kostbare kleding, het resultaat van zijn woekeractiviteit. Na de inval verlieten overvallers de plaats delict niet, maar bleven daar meer dan twee uur. Ze aten een royaal diner en lieten de bewoners van het huis vastgebonden en opgesloten in een kamer achter. Ze maakten hen op die manier belachelijk en rekenden zo op hun manier af met de gehate woekeraar.

Antonio Morandi was echter nog voor hij de weg van woekeraar insloeg, reeds bekend bij de gerechtelijke autoriteiten. In 1800 pleegde hij een moord. Het slachtoffer was een arbeider die de kanalen van de molen van de Due Ponti aan het repareren was. Hij stierf door verdrinking als gevolg van een onzorgvuldigheid van Morandi. Deze laatste had, in tegenstelling tot de bevelen van zijn baas, het water opnieuw toegelaten terwijl de arme arbeider zijn werk nog niet had voltooid. Tijdens het proces werd Morandi niet veroordeeld, omdat de rechter oordeelde dat wat hij gedaan had geen zware straf diende te krijgen.

Een andere fantino die van moord werd beschuldigd, was Luigi Anastasi, bekend als Gigi Bestia. In 1799 werd Anastasi verantwoordelijk gehouden voor de moord op een man van joodse komaf. Zijn  detentie moet echter van korte duur geweest zijn, want een paar maanden na zijn straf was hij al vrij. Hij reed immers de Palio van 2 juli 1800. Zijn carrière op de Piazza was lang maar niet erg bevredigend. Anastasi is echter de houder van een record, moeilijk te verslaan maar zeker niet benijdenswaardig. De fantino reed het meeste Palio’s (42) zonder ooit te winnen. Hij had echter wel kansen om te winnen. In juli 1783 bijvoorbeeld stopte hij zijn paard plots enkele meters voor de streep.  Op die manier liet hij Biggeri winnen die dankzij dit ‘gelukkige succes’ een lange en briljante carrière op Piazza kende. Hij won maar liefst 10 keer in 34 deelnames.