www.palio.be - dal Belgio con amore
20 oktober 1632 : Nicchio wint de bufalata ter ere van de groothertog
In de historische Palio-kalender is de datum van 20 oktober niet alleen gekoppeld aan de Palio Straordinario van 2 jaar geleden. In feite werd in 1632 de aankomst van groothertog Ferdinand II in Siena gevierd met grote feesten. Een van de evenementen was een bufalata op de Piazza tussen verschillende contrade, gehouden op 20 oktober.
De races met buffels, of simpelweg bufalate, vervingen de stierengevechten in de Sienese spelen. Deze werden afgeschaft na het Concilie van Trente. Ze waren echter erg populair, zowel bij het volk (in 51 jaar waren er 36 betwist), als bij de groothertogelijke familie, die vaak en gewillig dergelijke shows bijwoonden.
Zes contrade namen deel aan de bufalata in kwestie (Lupa, Oca, Nicchio, Torre, Onda en Tartuca). Voor de koers vond een parade plaats op het plein. Hieraan namen de kapitein, gekleed in kostbare kleren; de vaandeldrager van de contrade; de Maremma-buffel, gehuld in de kleuren van de wijk; de fantino, ook gekend als buttero; en de 12 pungolatori (soort van herders) die de taak hadden om de buffel tijdens de koers te leiden, deel.
Ook aanwezig waren de allegorische praalwagens, waarvan sommige een mythologisch thema hebben, andere eerden de deugden van de grote gast. (de wagen van Onda vierde bijvoorbeeld de groothertog en zijn veroveringen op zee). Aan het einde van de processie vond de koers plaats die, zoals zo vaak gebeurde, chaotisch en niet erg lineair verliep, gezien het gebrek aan volgzaamheid van de buffels.
De deelnemende buffels werden naar de start geleid, voor de gelegenheid gepositioneerd voor Vicolo dei Borsellai. Hier stonden twee mossieri. Na trompetgeschal werd de koers gestart. De buffel die als eerste drie ronden aflegde en het eindpunt aan de Vicolo di San Paolo bereikte was de winnaar. Let wel : er werd in de tegenovergestelde richting gelopen van die van de paarden vandaag.
Om de driftbuien van de rusteloze beesten te voorkomen die de fantini niet alleen konden oplossen, was de bijdrage van de ‘herder’ doorslaggevend. Zij beschikten over prikkels (knuppels met ijzeren punten of andere scherpe of stompe voorwerpen). Het was immers veel voorkomend dat de buffel kwam vast te zitten, zich omdraaide of de piste verliet.
Als andere mensen, naast de herder, hadden ingegrepen om de buffel te leiden, dan zouden deze gestraft worden met het betalen van de Palio alsook een gevangenisstraf. De bufalata van 20 oktober 1632 werd gewonnen door Nicchio die de kostbare Palio van geborduurd en versierd fluweel. Deze werd, zoals vaak in die tijd, geschonken aan de kerk van de wijk.
Voor de contrada dei Pispini was het de tweede overwinning in een bufalata, nadat ze eerder die van 1612 gewonnen hadden.