Gingillo zorgt op Porto Alabe voor een explosie van vreugde in Lupa

Lupa, die de start moest geven heeft de Palio van 16 augustus 2018 gewonnen ter ere van de Madonna dell’Assunta. Met Giuseppe Zedde detto Gingillo op Porto Alabe hebben ze zo de gecontesteerde Palio van de Belg Charles Szymkowicz naar de wijk van Vallerozzi gebracht.

De contrade werden in volgende volgorde binnengeroepen : Drago, Giraffa, Civetta, Pantera, Tartuca, Nicchio, Valdimontone, Bruco, Leocorno en Lupa die zoals gezegd de start moesten geven. Desondanks dat de paarden rustig tussen de touwen stonden liet mossiere Fabio Magni de paarden toch even terug naar buiten gaan om even te gaan praten met de 10de. Rivalen Nicchio en Montone stonden naast elkaar.

Na de tweede zien we enkele kleine schermutselingen tussen Nicchio en Montone. De paarden worden nerveuzer en de mossiere vraagt opnieuw om even de touwen te verlaten.

Bij de derde uitlijning, met meer rust tussen de touwen, komt Lupa. Civetta, Giraffa, Pantera, Bruco en Montone starten het best. Montone deelt enkele zweepslagen uit aan rivaal Nicchio. Lupa gaat onmiddellijk naar onder en zoekt het beste traject. In de eerste San Martino gaat het Giraffa voorbij en neemt Lupa de kop. Civetta volgt samen met Nicchio. Valdimontone komt ten val. Het traject van Gingillo en Porto Alabe is adembenemend.

In de tweede ronde vergroot Porto Alabe de voorsprong, gevolgd door Giraffa, Nicchio en Bruco. In de tweede Casato valt Luigi Bruschelli na een botsing met de paal. Hij neemt Bruco mee in zijn val. Lupa blijft aan de leiding, met op ruime afstand Giraffa. Door de val van Nicchio is het gat met de derde groter geworden.

Lupa gaat in de derde ronde onbedreigd verder en wint zo de Palio van 16 augustus 2018 voor Giraffa en Drago.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat Lupa wint vanuit de positie van rincorsa (start geven). De vorige keer was op 2 juli 1945 met Renzo Provvedi detto Renzino op Mughetto. Renzino is tot op heden de enige fantino die 1 koers gereden heeft én gewonnen.