Hoe de Giudici della Vittoria oordelen en waarover men wil of moet nadenken naar de toekomst toe

De rol van de Giudici della vittoria (beoordelaars van de overwinning) wordt geregeld door artikel 77 en 88 uit het Palio-reglement: “Het definitieve oordeel over de winst wordt gegeven door een commissie bestaande uit drie leden die door de gemeenteraad werden benoemd. Zij wonen de koers bij op het Palco dei Giudici op speciale plaatsen”. Tot zover artikel 70. In artikel 88 vinden we het volgende : “Wanneer de start als geldig wordt gegeven en de ‘giudici’ hun oordeel moeten vellen over de uitkomst van de koers, zal de drappellone overhandigd worden aan de kapitein van de winnende contrada die hem op zijn beurt toevertrouwt aan iemand van de wijk. De vlag van de winnende wijk wordt uitgehangen aan het stadhuis en blijft daar tot en met de dag erna hangen.” 2019 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin beide koersen gewonnen werden met een voorsprong van enkele centimeter…

Precies 36 centimeter was het verschil tussen Giraffa en Chiocciola in juli, in augustus geen 10 centimeter (tussen Selva en Bruco). De vraag die we ons, en velen met ons stelden was : hoe konden deze 3 ‘rechters’ bepalen wie er won, terwijl wij het zelfs na 100 herhalingen op tv nog niet kunnen? De verklaring hiervoor werd gegeven door Antonio De Luca, die de delicate rol op zich nam in 2017 en in augustus 2018. “De giudici positioneren zich uiterst rechts van het balkon boven de start. Daar zien we een houten ‘kot’ waar men ook de startvolgorde loot. We zien er ook een ‘aluminium staaf’ die een lijn vormt met de bandierino (vlag) aan de overzijde.”

In de Palio is er immers geen lijn op de grond aan de finish. Daarnaast is de plaats waar de koord hangt en dus de start is, niet de aankomst. Deze ligt ongeveer 2 meter verder aan de bandierino. Start en aankomst vallen dus niet samen. Ten derde is de aankomst niet recht maar licht gebogen. De finishlijn staat niet loodrecht op het hek waardoor degene die langs de buitenzijde lopen een beetje in het voordeel ten opzichte van wie de binnenkant van de piste gebruikt. (ook al gaat dit over centimeters).

De Luca is formeel wanneer hij zegt dat het enige en beste uitzicht dat is van waar de Giudici della Vittoria staan. Wie net zoals wij op de Piazza del Campo stond geloofde in de overwinning van Bruco, terwijl het wellicht enkel de Giudici waren die via hun ‘staaf’ perfect konden zien wie er eerst was. En dat was Remorex voor Selva.

Maar wat met de technologie? We zijn immers 2019! Er is momenteel een camera die in perfecte lijn gepositioneerd is tussen staaf en bandierino. Deze is verbonden met een zwart-wit scherm vergelijkbaar met wat men in de atletiek gebruikt. Dit helpt uiteraard, en zeker in beide aankomsten van 2019. We moeten er niet vanuit gaan dat dit nooit meer zal gebeuren. Want stel u voor dat dit gebeurt met twee scosso’s. Dan zal het nog moeilijker worden om een verschil te zien.

Men gaat dus onderzoeken hoe men kan moderniseren. Bijvoorbeeld met onzichtbaar materiaal op de tufo dat een reflecterende lijn kan weergeven op een speciale camera. Zo zal de aankomst niet meer voor discussie vatbaar zijn. Waarom zou men deze foto ook niet delen met de contradaioli zodat er geen discussie meer kan zijn.

De foto die ik via via te zien kreeg van de aankomst van juli was duidelijk; het paard van Giraffa raakte de aankomstlijn met een verschil van ongeveer 30 centimeter. Die van augustus daarentegen… hier stond zelfs geen lijn op. En dan wordt het moeilijk om te zeggen wie er nu effectief eerst was. Maar zoals een brucaiolo me eerlijk toevertrouwde de avond van de nederlaag : “het zijn de giudici die beslissen en zij hebben beslist dat Selva en niet wij de Palio gewonnen hebben. Einde discussie”. Mooi en eerlijk, en dat enkele uren na de koers. Ook dat is de Palio.