Gabriele Pannacci beleeft mooiste dag van zijn leven.

Elke Palio heeft zijn verhaal, zo herinneren we ons de twee vrouwen die als geluksbrenger het paard voor hun respectievelijke contrada mochten gaan halen in juli. (https://www.palio.be/nu-al-het-beeld-van-de-palio-van-2-juli-2019/)

Deze keer kwam het mooie verhaal van Gabriele Pannacci ons ter oren. Hij realiseerde een droom en beleefde de mooiste dag van zijn leven dankzij zijn contrada, Civetta. Een contrada is meer dan een wijk, zo blijkt ook uit dit verhaal. Een contrada wordt aanzien als familie, waar men zich veilig en welkom voelt en waar men met problemen terecht kan. Of die nu mentaal of fysiek zijn… Zo ook Gabriele Pannacci die 10 jaar geleden zijn onderbeen verloor in een auto-ongeluk. Hij woont in Rome waar hij ook zijn prothese liet plaatsen. Deze is vergelijkbaar met die van Oscar Pistorius, de Zuid-Afrikaanse hardloper. Hij liet ze maken in de kleuren van zijn wijk, Civetta.

In de Corteo Storico van 16 augustus 2019, liep hij mee, capopopolo. “Het was een van de beste dagen van mijn leven, precies tien jaar na het ongeval. Toen ik de Piazza betrad in de Casato viel alles van me af : ik voelde geen vermoeidheid of warmte meer. Ook de zeurende pijn aan het implantaat viel weg. Een magisch moment!” Pannacci bedankt uitgebreid zijn contrada waarvoor de liefde na het accident alleen maar gegroeid is. In de Contrada spreken we immers dezelfde taal, die van waarden en normen.

Dat hij een doorzetter is bewees hij met deze uitdaging. In Castellare maakten ze zich een beetje zorgen, maar uiteindelijk verliep alles perfect. Op 7 juni 2019, exact 10 jaar na het ongeluk kreeg hij telefoon van Civetta, om hem te melden dat ze hem wilden tegemoet komen in zijn droom. In principe had hij in 2009 moeten meelopen in de Corteo Storico. Maar plots werd hij gegrepen door een auto en kwam hij in een coma terecht die duurde tot 25 juli. Op 16 augustus van datzelfde jaar zag hij zijn Civetta winnen na 30 jaar. Enkele weken later was hij in een rolstoel aanwezig op de Cena della Vittoria. Ook in 2014 kende hij een moeilijk moment toen zijn relatie stopte. Ook toen won Civetta. En uit dank om er op die moeilijke momenten te zijn wilde hij kost wat kost iets terug doen voor ‘zijn’ Civetta.