Hoe liggen de kaarten na de sensationele Estrazione van 29 mei 2022?

De Rivaliteit Istrice–Lupa op de spits gedreven.

Elke Palio is boeiend door de groep van deelnemende contrade die is gevormd en de gevolgen ervan voor strategieën en keuzes van fantini, maar die van 2 juli 2022 staat ver boven het gemiddelde.

Ten eerste door de rivaliteiten. Istrice, de meest volkrijke contrada van Siena, wil absoluut winnen na de zware vernederingen ondergaan van rivaal Lupa (cappotto in 2016 en een extra overwinning in 2018), maar moet wel rekening houden met de aanwezigheid van de rivaal op de Piazza, die alles zal doen om dit te beletten. En Istrice heeft een zeer groot probleem: Bartoletti en Zedde willen niet voor hen rijden omwille van akkoorden gesloten met Lupa na hun overwinningen, maar ook de fel begeerde Atzeni wil het niet doen. Hij is getraumatiseerd door de Palio van 2 juli 2015 toen hij als topfavoriet voor Nicchio na 30 meter van zijn paard werd getrokken door Massimo Columbu voor
Valdimontone.

Lupa heeft een voorakkoord met Pusceddu waarin vermeld staat dat hij mag rijden met om het even welk paard, dus ook met het beste. Voor een fantino die fin-de-carrière is en niet altijd zeker van deelname, een niet te missen aanbod. Goed ingelichte kringen beweren dat Atzeni alles heeft geprobeerd om Pusceddu weg te halen bij Lupa en hem elders te plaatsen via zijn goede relaties, maar na een eerste aarzeling heeft Pusceddu geweigerd.

Kan Istrice Atzeni toch overtuigen om het risico van een confrontatie met Lupa aan te gaan? Tijden zijn veranderd. Lupa was een contrada die voor tien jaar nog beweerde dat zij geen cultuur hadden van mismeesteren van hun rivaal Istrice en met open vizier ten strijde trokken. Na de 3 overwinningen van 2016 tot 2018 en een herwonnen zelfvertrouwen sturen ze nu een duidelijk signaal dat ze ook tot veel bereid zijn om Istrice te stoppen. De keuze van een vastberaden Pusceddu moet dit onderstrepen.

Merk ook op dat Bartoletti en Zedde weliswaar Istrice afwijzen maar ook niet voor Lupa zelf willen rijden want dan zou Istrice alles doen om hen te blokkeren.

Alle deuren dicht voor topruiter Giovanni Atzeni, detto Tittia.

En voor topruiter Atzeni ziet het er trouwens niet echt goed uit na de Estrazione van 29 mei 2022. Alle deuren naar de contrade waarmee hij goede relaties onderhoudt, zijn immers als bij wonder gesloten. Nicchio, Oca en Tartuca zijn geschorst. Aquila, Giraffa, Onda en Selva zijn niet uitgeloot. Istrice en Leocorno moeten rekening houden met de aanwezigheid van rivalen Lupa en Civetta. De deuren van Chiocciola, Civetta, Lupa, Pantera, Torre en Valdimontone zijn gesloten door het spel van rivaliteiten. Ook Bruco zou niet staan te springen voor Atzeni, die zelf geen zin zou hebben in Drago.

Iedereen in Siena wist overigens dat Atzeni droomde van een uitloting van Aquila zonder Pantera. Omgekeerd dus. Gedurende één maand zal het gespreksonderwerp in Siena zijn: wat doet Atzeni? Niemand kan zich voorstellen dat Atzeni geen oplossing vindt, maar welke?

Men zegt in Siena dat hij de beste fantino van het ogenblik is. Weliswaar technisch niet zo goed als Bruschelli vroeger, zeker minder atletisch en vooral strategisch minder briljant om alles in de juiste plooi te leggen. Kortom Giovanni Atzeni zal zich moeten overtreffen.

De tweede rivaliteit op de Piazza: Leocorno–Civetta.

De tweede rivaliteit is die tussen Leocorno en Civetta. Leocorno, niet meer gewonnen sedert 16 augustus 2007, zou liefst Atzeni zien komen maar die zal allicht niet willen omwille van de aanwezigheid van rivaal Civetta, en zou dan opteren voor Arri of Piras. Civetta is eerder
ontspannen na overwinningen in 2009 en 2014 en heeft een goede relatie met de eerder bescheiden Migheli.

Grote contrade Torre–Valdimontone–Chiocciola zonder rivalen zullen alles op alles zetten.

Torre kan rijden zonder rivalen Oca en Onda, een zeldzame luxe, en zal er vol voor gaan, bij voorkeur met Bartoletti, maar moet rekening houden met Oca en Onda die allicht Atzeni zullen financieren en nog meer coachen om de juiste anti-Torre keuze te maken.

Hetzelfde geldt voor Valdimontone zonder rivaal Nicchio, en met goede relaties met Bartoletti en Zedde. Met een kansloos paard zouden ze zelfs cynisch durven opteren voor Massimo Columbu, de grootste “assassino” of killer van de actuele Palio, die 10 Palio’s schorsing heeft uitgezeten na zijn “aanslag“ op Atzeni op 2 juli 2015. De enige reden zou zijn om de afwezige rivaal Nicchio te sarren. Ook dit is Palio. Klein detail: Columbu is niet alleen de killer van het moment maar ook de zeer geprezen trainer van toppaard Remorex.

En hetzelfde geldt ook voor Chiocciola zonder rivaal Tartuca die hen al 23 jaar terroriseert met overwinningen in 2002–2004–2009–2010–2018 en zelf van mislukking naar mislukking sukkelt. Chiocciola heeft goede relaties met Bartoletti en Zedde.

En de kleinere contrade Pantera en Drago werken rustig door.

Pantera zonder rivaal Aquila hoopt ook op Bartoletti mits een goed paard en zou anders Mannucci engageren.

Drago zou slechts één deur open hebben naar Coghe, maar is een contrada zonder rivalen die steeds in stilte en in de schaduw slim opereert. Met een goed paard kunnen ze misschien toch Atzeni of een andere onverwachte keuze overtuigen.

Bruco op een nieuw keerpunt.

Na het glorieuze eerste decennium van de eeuw met overwinningen in 2003–2005–2008 is het nu 14 jaar geleden dat er nog gewonnen is. De eerste nachtmerriebeelden van 41 jaar zonder zege (1955-1996) duiken allicht te snel op. Na de millimeternederlaag van Andrea Mari op 16 augustus 2019 klonk bij Bruco de vertwijfeling: “dit zijn wij, dit is ons lot”. De tragische dood van Andrea Mari, met wie ze een goede relatie hadden opgebouwd, heeft sporen nagelaten. Lees: er moeten nieuwe relaties van vertrouwen opgebouwd worden met topruiters. Bruco zou ook voor Zedde, hun winnaar in 2008, of Bartoletti gaan en niet voor Atzeni na een ongelukkige samenwerking in 2006–2008. En toch sluit ik Atzeni niet uit tenzij diezelfde Bartoletti en Zedde niet akkoord zouden gaan met deze keuze. Zij zouden kunnen dreigen Bruco op de laatste plaats te zetten in hun toekomstige strategieën. Want zo zit het spel in mekaar. Dan wordt Bruco geconfronteerd met de
verschrikkelijke Palio-zekerheid: een fantino te moeten kiezen onder “quel che resta”, de niet gegeerde fantini die overblijven als de grote jongens hun keuzes hebben gemaakt en die onmiddellijk een domper zetten op wat een feest zou moeten zijn.

Problemen en Onzekerheden voor 2 juli 2022.

Er dienen zich veel problemen aan voor deze Palio. Wat is de conditie van de fantini na 3 jaar relatieve stilte? Hoe zit het met 3 jaargangen paarden die niet echt zijn getest en moeten ontdekt worden, en zijn de sterke paarden van 2019 nog in conditie? Er is twijfel gegroeid over de sterke Remorex die niet overtuigd heeft in de testritten als hij tenminste al aanwezig was.

Maar vooral is er een gebrek aan voldoende topfantini na het tragische overlijden van Andrea Mari. Istrice, Bruco, Chiocciola, Torre en Valdimontone hebben veel geld voor hen over maar buiten Atzeni met de gesloten deuren, Bartoletti en Zedde is het niet duidelijk wie er echt goed is. Het vertrouwen in ex-winnaars Sanna en Coghe is niet groot. Alle ogen zijn gericht op Piras en Arri die ook nog echt moeten bewijzen dat ze klaar zijn voor het grote werk.

Strategen kijken naar de keuze van Atzeni en ook of hij zijn “vrienden” Sanna, Piras, Puzu en Arri zal kunnen plaatsen in contrade, als die geen toppaard hebben uitgeloot op 29 juni, en waarvan dan wordt verwacht dat ze “discrete” hulp zouden kunnen bieden met of zonder toestemming van die contrade.

Een Voorspelling en … de Ultieme Strategische Keuze?

Een voorspelling (gratis en komt zelden uit): men gaat voor meerdere nieuwe nog te ontdekken paarden zodat de spanning ten top stijgt tot op de laatste seconde. De grote contrade gaan drummen rondom de weinige topfantini, vooral Bartoletti en in mindere mate Zedde. Enkele grote contrade zullen met een kater blijven zitten. Iedereen zal met een vergrootglas kijken naar Atzeni, waar en met welk paard en met welke “vrienden” verspreid. Dan toch Bruco of Drago of zijn angst voor een rivaal op de Piazza overwinnen?

Of gaat hij voor de ultieme strategische keuze waarin Aceto en Bruschelli zo goed waren: een Palio opgeven vermits te veel deuren dicht zijn, in dienst rijden van een collega-rivaal in ruil voor een latere grote wederdienst of in functie van een precieze strategie, lees Torre blokkeren voor Oca en Onda, of om enkele “vrienden” te helpen in hun de opbouw van hun carriére; lees Piras , Putzu, Arri … in ruil voor … vanaf 16 augustus 2022?

Het wordt een spannende en zeer zeer zeer “warme” Palio. Zaterdag 2 juli 2022 vanaf 19.30 uur worden alle onbekenden omgezet in minstens één zekerheid en oneindige stof voor discussie in afwachting van 16 augustus 2022.

En voor ik het vergeet: in september volgt er een Palio straordinario om de ellende van 2020–2021 te begraven.

 

Jan Gilliams