Laatste update voor de start van de Paliodagen

Paarden

De geruchten die al dagen circuleerden zijn, helaas, ook bevestigd: alle toppaarden, de 3 gewezen winnaars Rocco Nice en Remorex en Tale e Quale, zijn zelfs niet aangeboden voor de keuring. Dit is een monsterverbond tussen contrade, fantini en eigenaars. De grote contrade Istrice, Chiocciola, Valdimontone, Torre en Bruco, hebben een fonds gemaakt, allicht op advies van de oppermachtige fantini, en de eigenaars flink betaald om hun paarden thuis te houden.

Wat is hun respectievelijk voordeel? Voor de capitani dat ze niet kunnen bekritiseerd worden als ze niet winnen met een favoriet paard en topruiter. Hun nachtmerrie. Als ze nu niet winnen, kunnen ze over pech spreken. Als ze wel winnen over een geniale strategie. Voor de fantini dat hun waarde geweldig stijgt want zij moeten nu het verschil maken. Voor de eigenaars dat ze eindelijk beloond worden voor hun werk. Een winnend paard krijgt 1.500 euro van de stad. Dat is alles. Een goed paliopaard kopen, onderhouden en trainen door professionals kost een bom geld.

Blijft de vraag of dit invloed heeft op de stemming in de stad. Na 3 jaar beleeft Siena een sprookje. Eindelijk terug Palio. Maar ondervinding heeft ons geleerd dat er een hemelsbreed verschil is tussen een Palio met 5 gewezen Paliowinnende paarden of zelfs met 3, en een Palio met onbekenden. In het eerste geval heerst er een uitgelaten sfeer bij de favorieten en angst bij hun rivalen. In het andere geval zoekt iedereen 4 dagen enigszins gelaten naar een gunstig voorteken. Allicht kan alleen de aanwezigheid van Bartoletti en Zedde (en ook Tittia) in een contrada voor sfeer zorgen.

Een gewaagde voorspelling: er zal zoveel gezeur zijn na deze Palio t.o.v. de capitani, want slechts 1 contrada kan winnen, dat in augustus alle toppaarden wel zullen meedoen. Dat hebben we nog meegemaakt.

Contrade en Strategie

Welke invloed heeft dit op de strategie van de contrade? Geruchten zeggen dat alle keuzes van fantini reeds zouden gebeurd zijn. Welk paard er wordt geloot heeft geen belang meer. Dus Bartoletti bij Bruco en Zedde bij Valdimontone. Allicht Sanna bij Istrice. De rest is niet zo belangrijk. Mannucci bij Pantera, Mula bij Chiocciola, Coghe bij Torre, Pusceddu bij Leocorno, enz…. Als Bartoletti of Zedde ergens anders zouden uitkomen, is dit een belangrijke aanwijzing dat ze iets hebben gezien in een paard dat niet duidelijk is voor andere stervelingen.

En wat met Atzeni ?

Voor hem zijn de deuren dichtgegaan bij vele contrade gezien zijn goede relaties met hun rivalen die niet deelnemen. En die zouden, ook met financiële steun, Bartoletti naar Bruco leiden om te beletten dat hun rivalen Torre (door Oca en Onda) en Chiocciola (door Tartuca) en Pantera (door Aquila) zouden kunnen winnen. Voor Nicchio is het iets moeilijker om Zedde weg te krijgen van Valdimontone. Atzeni moet ook niet rekenen op veel hulp. Elke contrada zal zijn fantino de opdracht geven te winnen, maar Chiocciola en Pantera en Torre en Lupa en Leocorno, en misschien zelfs Valdimontone, zullen als tweede opdracht zeggen: maak het Bartoletti niet te moeilijk want hij moet in de toekomst nog voor ons rijden. En dat geldt in mindere mate voor Zedde. Van Chiocciola, Torre, Lupa, Valdimontone en Civetta moet Atzeni niets verwachten. Hij zal zich dus moeten overtreffen.

En iets zegt mij dat we voor een verrassing staan. Buon Palio!

 

Jan Gilliams