Laatste voorbeschouwing Palio 2 juli 2023

Atzeni op al zijn wensen bediend

Giovanni Atzeni is op al zijn wensen bediend. Hij gaf de voorkeur aan slechts 1 toppaard, Violenta Da Clodia, en wilde niet dat de gevaarlijke Tale E Quale erbij was en zo geschiedde. In een eerste open stemming van de capitani was het 5-5, in een tweede 5-5 en vervolgens ging men over tot een geheime stemming en vloog Tale E Quale met 6-4 eruit! Hierdoor halveerde de kans op een toppaard voor Istrice, Nicchio en Aquila, zeer hongerige contrade naar een overwinning, en zij werden bediend met kansloze paarden. Het zoveelste schoolvoorbeeld van hoe contrade zichzelf in de voet schieten uit schrik. Welke schrik? Een goed paarden en ermee verliezen. Onbegrijpelijk!!!

En Atzeni blijft geluk hebben met de loting

En het werd nog erger, dit wil zeggen beter voor Atzeni. Violenta ging naar Selva waarmee Atzeni reeds 2 maal gewonnen is, contrada zonder rivaal, die hem met open armen hebben ontvangen. Atzeni heeft naast Selva zeven contrade die hem gunstig gezind zijn en het hem niet moeilijk zullen maken. Bovendien zijn zijn bevriende fantini geplaatst. Sanna, Murtas, Arri, Piras en Coghe zullen niet te moeilijk doen tijdens de startprocedure.

En nog geluk voor Atzeni: de rivalen zullen elkaar te lijf gaan

En alsof het nog niet voldoende was lootte Onda de degelijke Viso D’Angelo met Carlo Sanna, vriend van Atzeni, en rivaal Torre de gewezen winnaar Zio Frac met Gingillo die zichzelf zal moeten herpakken. Die gaan beide proberen te winnen maar minstens even veel proberen hun rivaal niet te doen winnen. En het werd nog beter toen debutant Anda e Bola naar Chiocciola ging onmiddellijk gecounterd door Tartuca die Murtas inhuurden als killer op de degelijke, maar niet uitzonderlijke Una Per Tutti. Dus: Atzeni heeft alle troeven in handen en kan in principe niet verliezen.

Echt waar?

De Palio zit altijd vol met één of meer verrassingen en we sommen ze op.

Tot ieders verbazing koos Atzeni’s grootste rivaal Bartoletti niet voor ex-winnaar Zio Frac bij Torre, maar voor de debuterende Anda e Bola, waarover kenners fluisterden dat er iets in zat. En nog meer. Volgens grote kenner Bastiano is Chiocciola de favoriet geworden. Dus moeten we uitkijken naar het duel met Tartuca. In de tweede prova was er reeds een stevig incident tussen beide fantini.

En er is nog meer. Over debutant Abbasantesa werd zeer veel goeds verteld in de lente. Zij is aanbeland bij Giraffa, die altijd op hun manier werken, dit wil zeggen niet met een prestigieuze fantino, maar met Guglielmi (Tamurè) die vorig jaar behoorlijk debuteerde en allicht ontspannen en geconcentreerd wordt voorbereid door de staf van Giraffa.

Wild Palioverhaal of realiteit

Er wordt ook gefluisterd in de stad dat men Atzeni probeert wijs te maken dat hij niet vijf keer na elkaar kan winnen en dat de brandkast van Chiocciola moet geplunderd worden door Bartoletti ten voordele van iedereen, maar iets zegt me dat Atzeni altijd wil winnen.

La rincorsa

Zoals altijd zal de rincorsa, de contrada die de start geeft, een zeer grote rol spelen. Ik vermoed dat de meeste contrade Atzeni zullen lanceren behalve Bartoletti die alleen aan zichzelf zal denken. Goed om weten is dat Istrice razend kwaad is op Bartoletti die niet voor hen wilde rijden. Zij zullen ook eerder Atzeni lanceren.

Buon Palio