Lello Ginanneschi over het mogelijke lot

Op La Voce del Palio van Francesco Zanibelli vonden we onderstaan artikel geschreven door Lello Gianneschi. Beide maken net als ik deel uit van de groep Ricordi Di Palio rond spilfiguur Michele Fiorini. De analyse die Lello maakt is zeer interessant en het zou niet correct zijn ze niet te delen met de vele lezers van de website.

Binnen minder dan 24 uur zullen we weten of Preziosa Penelope de Palio zal rijden na drie jaar niet gekozen te zijn door de kapiteins na haar dubbele overwinning in 2016. (de cappotto van Lupa). De kapiteins werken zoals steeds in alle stilte om hun Palio en de strategie van hun contrada voor te bereiden. Tot enkele dagen geleden bestond het “nee-front” uit twee contrade. Het lijkt zich ondertussen uit te breiden maar zoals we weten is het moment na de batterie wanneer ze samenzitten en zullen stemmen bepalend. Kapiteins zullen tot dan van mening kunnen veranderen. Alles blijft dus mogelijk.

Het is duidelijk geen kwestie om één van de contrade zich de koning te rijk te laten voelen na de assegnazione maar meer een strategische keuze voor hun eigen wijk. Met Preziosa Penelope bij een van de 10 zou ervoor zorgen dat er één uitgesproken favoriet zou zijn. Dit kan uitgebreid worden door de keuze van de drie andere toppaarden wat wil zeggen dat minstens 1 van de 4 zonder absolute topfantino zou blijven zitten. Daarbij denken we aan Brio, Tittia en Scompiglio. Zoals Sergio Profeti zou zeggen : de andere blijft zitten met “quel che resta” ofte wat overblijft. Zo is het eigenlijk altijd. De toppers kiezen hun wijk (of worden gekozen) en de andere vullen aan.

Het niet kiezen van een paard omwille van ”manifesta superiorità” (overduidelijke superioriteit) of uit een strategische keuze maakt deel uit van de Palio en is van alle tijden. Er zijn genoeg andere paarden die ervoor kunnen zorgen dat er her en der gedroomd kan worden van een overwinning. We herinneren er graag aan dat de Palio gewonnen wordt op 16 augustus, niet op de dag van de assegnazione. Hoe ironisch dat ook klinkt. De Palio is en blijft een serieus spel.

Afgezien van Preziosa Penelope zullen minstens twee paarden zijn met naam : Porto Alabe en Remorex. Hieraan kunnen we met zekerheid Violenta da Clodia toevoegen. Violenta zou zelfs de droom van elke wijk kunnen zijn, uiteraard Preziosa Penelope buiten beschouwing gelaten.

De groep van paarden met ervaring zou kunnen aangevuld worden door Solu Tue Due, Schietta en Tabacco, die volgens sommigen wel eens de verrassing van 16 augustus zou kunnen zijn. Zeker als hij in een contrada terecht komt die kost wat kost de overwinning zal nastreven. Dan is er ook nog Oppio, een zeer sterk paard, winnaar in 2014, maar niet geliefd onder de fantini daarom niet langer een droom bij de kapiteins. Dit zal uiteraard meespelen als er gekozen zal worden na de batterie. Een goede batteria van Oppio zou wonderen kunnen doen, al is het maar om de twijfelaars te laten herinneren aan zijn kracht en fysieke vorm. We schatten de kans dat hij erbij is op 40%.

Voor de andere vier of vijf plaatsen zijn er heel veel paarden die kans maken. We zien minstens één of twee debutanten. Het zal dus voor deze paarden erop neerkomen van indruk te maken tijdens de batterie en risico’s te nemen. De meest getipte naam op dit moment lijkt die van Tempesta da Clodia te zijn, aanwezig in vele lijsten die door de kapiteins reeds opgesteld zijn aan de vooravond van de tratta. Dan is er ook Bombardino, die als zeer krachtig wordt beschouwd, maar volgens sommige nog niet klaar is voor de Piazza. In kringen rond Colagé spreekt men ook van Volpino, een paard dat nog nooit de tratta gehaald heeft en dus een absolute debutant is op de Piazza.Ook over Reo Confesso worden goede dingen gezegd, net als over Rio Manigos, Ungaro de Bonorva en Tottugoddu.

Voor hen, maar de lijst is verre van volledig is het belangrijk om een rondje of twee op Palio-tempo te rijden tijdens de batterie. We hebben de laatste jaren ook gezien dat paarden die een heel sterke batteria rijden uitgesloten werden door de dierenartsen omdat het te vermoeid leek. Het brengt dus ook risico’s met zich mee, maar als je je niet toont keer je meestal terug naar huis.

Het lijkt dus ook niet uitgesloten dat men zal kiezen uit paarden die reeds gereden hebben maar die niet de kwaliteiten hebben om als favoriet te starten. In alfabetische volgorde denken we aan Raktou, Remistirio, Renalzos, Rombo de Sedini, Smeraldo Nulese, Tonina en Una per Tutti. Dan is er ook nog Tornasol, die ook in juli door sommigen bij de 10 gezien werd. Uit deze grote groep zouden dus best een viertal paarden kunnen komen.

Voor degenen die geen goed geheugen hebben, zetten we ook graag de 10 contrade op een rij die zullen deelnemen : Chiocciola, Oca, Selva, Aquila, Onda, Torre, Istrice, Pantera, Drago en Bruco.

Ten slotte willen we u eraan herinneren dat de winnaar van van juli (Tale e Quale) niet werd aangeboden (keuze van de eigenaars) en samen met hem ook Rocco Nice, Sarbana en Polonski, evenals Phatos de Ozieri, die ondanks het feit dat nooit heeft gewonnen, toch als een uitstekend paard wordt beschouwd .

Voorlopig hebben de keuzes van dierenartsen het strategische kader van de Palio niet veranderd. De enige bekende namen die niet aanwezig zullen zijn op de Tratta zijn Osama Bin, Rodrigo Baio en Trattu de Zamaglia. Ook na de prove di notte werd geen enkel paard dat de Palio gereden heeft geëlimineerd. Naast de paarden die te jong zijn werden Quantovali, Quarzus, Questurino en Unamore uitgesloten als paarden die ooit de batterie reden.

De bal is nu in handen van de kapiteins. De Palio lijkt strategisch erg mooi en interessant te worden.