Lichtere straffen geëist voor de Palio van augustus 2018 in vergelijking met die van juli

Nadat we begin augustus de zware straffen voorgesteld kregen voor de Palio van juli was het wachten op de straffen voor augustus. Deze verliep veel rustiger dus er werden niet echt straffen verwacht.

De voorstellen lagen dan ook in de lijn van de verwachtingen en de gebeurtenissen. We zetten ze even op een rij :

Alberto Tirelli eist een ammonizione voor de fantino van de Contrada di Valdimontone : Antonio Siri detto Amsicora omdat hij tijdens de start zijn plaats niet gehouden heeft en Nicchio opzocht.

Daarnaast een censura voor Nicchio omdat ze na de koers bij het verlaten van de Piazza de contradaioli van Bruco hebben geprovoceerd.

Ook voor Valdimontone wordt een censura geëist. Dit omdat hun fantino, Amsicora, opzettellijk Nicchio opzocht tijdens de start en zo zijn toegewezen plaats niet behield.

De fantino en de contrade hebben nu tijd om zich te verweren. De straffen zelf zullen uitgesproken worden, samen met die van juli en die van oktober later dit jaar.


Ter info :

Er zijn 3 soorten straffen die aan wijken kunnen gegeven worden afhankelijk van de grote van de overtreding.

  1. Censura : geldt voor de volgende 5 Palio’s. Wanneer een wijk binnen deze 5 Palio’s nog 3x een Censura krijgt volgt er 1 deplorazione.
  2. Deplorazione : geldt voor 9 Palio’s. Wanneer een wijk binnen deze 9 Palio’s nog 2x een Deplorazione krijgt volgt er 1 esclusione.
  3. Esclusione (diskwalificatie) : geldt voor een bepaalde tijd met een maximum vanl 10 jaar. Esclusione werd pas na de Tweede Wereldoorlog is ingevoerd. Daarvoor werden wijken nagenoeg nooit gestraft.

Dus kort samengevat :

  1. 4x Censura = 1 Deplorazione (binnen de 5 Palio’s)
  2. 3x Deplorazione = 1 Esclusione (binnen de 9 Palio’s)

 

Ook aan de fantini worden (andere) straffen opgelegd.

  1. Ammonizione (waarschuwing) : geldt voor 3 Palio’s. Na 2 ammonizioni krijgt de Fantino een Esclusione. Let wel : 3 Palio’s = 3 door hem meegereden Palio’s.
  2. Esclusione (diskwalificatie) : kan voor bepaalde tijd maar ook voor het leven. Een uitsluiting geldt zowel voor tratta/prove als Palio zelf en dit voor de eerst volgende.