Nog 75 dagen tot de Tratta

De eerste Quatro Giorni van 2018 komt stilletjes aan dichterbij. Hoog tijd dus om een overzicht te geven van wat er afgelopen winter allemaal beslist werd in Siena.

Beginnen doen we met de schilders van de drappelloni :

  • Voor de Palio van 2 juli 2018 werd gekozen voor de Sienese artiest Emilio Giannelli. Een gevierd cartoonist die regelmatig tekeningen maakt voor plaatselijke en nationale kranten. Van opleiding is hij advocaat
  • De Palio van 16 augustus wordt opnieuw aan een Belg toevertrouwd : deze keer Charles Szymkowicz. Een Internationaal gerenommeerde kunstenaar en één van de grootste neo-expressionistische schilders in Europa. Hij werd geboren in Charleroi. In zijn werk heeft hij veel aandacht aan zijn Poolse afkomst en verschrikkingen van het vernietigingskamp van Auschwitz. Dit voorjaar stelt hij tentoon in de Palazzo Pubblico van Siena.

Fabio Magni zal voor het derde jaar op rij als mossiere verschijnen op de Verrocchio. Hij werd op de bijeenkomst van de 17 kapiteins op 18 januari benoemd voor de koersen van 2018. Hij behoudt dus het vertrouwen. Enigsinds verrassend om dat er veel te doen was om de ‘jonge’ start die hij gaf bij de palio van augustus 2017. Wellicht is de angst voor ‘iets nieuws’ groter dan de ontevredenheid over de prestatie.

Er is ook heel wat te doen geweest rond de veiligheidsmaatregelen die vorig jaar genomen werden omwille van de terreurdreiging. Men zou meer ‘nooduitgangen’ moeten voorzien waardoor het aantal toeschouwers in de palchi zou moeten dalen. Dit ten spijt van, vooral kleinere wijken. Men heeft experten (o.a. van de Universiteit van Rome) aan het werk gezet om te bepalen wat de maximaal toegelaten capaciteit van de Piazza moet zijn. Men wil er alles aan doen om het aantal dat vorig jaar (al dan niet met de natte vinger) bepaald werd te verhogen i.p.v. af te doen nemen. Wordt vervolgd.

Tot slot werden er 147 paarden goedgekeurd om dit jaar deel te nemen aan de voorbereidende koersen én aan de Palio. Dit zijn er bijna 20 meer dan vorig jaar. We bekeken de lijst en alle winnaars sinds 2014 zijn er weer bij. Occole’ (2014), Oppio (2014), Polonski (2015), Porto Alabe (2017), Preziosa Penelope (2016) en Sarbana (2017) zijn van de partij. Enkel Morosita Prima ontbreekt. Zij is op ‘pensioen’ gegaan. Goed nieuws daarover trouwens : ze is volledig hersteld van haar blessure, opgelopen tijdens de koers van 16 augustus 2017.