www.palio.be - dal Belgio con amore
Onwaarheden rond het reglement van de Palio die dit jaar blootgelegd werden
Afgelopen Palio-jaar zijn er 2 zaken gebeurd die, vooral op sociale media, veel voer tot discussie waren. Staat het in het reglement of niet?
We stelden ons twee vragen: kan een paard zonder spennacchiera (stuk bovenop kopstuk in de kleuren van de contrada) winnen? Moet de Corteo Storico volledig terug starten als deze uitgesteld wordt omwille van regenval die begint te vallen nadat reeds een deel van de stoet de Piazza betreden heeft?
De spennacchiera
In juli viel de fantino van Nicchio tijdens een prova aan de start. Het kopstuk brak af waardoor het paard zonder spennacchiera rondliep. Daardoor is het in theorie niet mogelijk om te onderscheiden aan welke contrada het paard toebehoord. Op 1 juli 1951, tijdens de Prova Generale, gebeurde hetzelfde met het paarda van Selva (Salomè). De koers werd officieel gewonnen door Pantera gezien Salomè de vlag aan de finish passeerde zonder spennacchiera. Het kopstuk was toen ook afgebroken en in handen van de gevallen fantino Mezz’etto.
Toch wordt er in het Palio-reglement geen melding gemaakt van deze mogelijkheid. Artikel 57 van het Palio Reglement bepaalt dat zowel voor de Palio als voor de prove de paarden moeten lopen met het hoofdstel voorzien van een spennacchiera. Maar als hij zonder arriveert, is de enige voorwaarde dat het paard door de Giudici della vincita kan worden herkend. Vandaag de dag is het echter onmogelijk dat zoiets gebeurd gezien alle paarden een chip hebben met al hun info.
De corteo storico
De andere discussie de social fel beheerste was dat het al dan niet herhalen van de Corteo Storico nadat deze een (al is het maar één) stap gezet heeft op de tufo en de klok is beginnen luiden en het begint te regenen. Er waren ook verschillende ‘versies’ van de discussie en het waarom wel of niet. Is het de eerste contrada die het plein reeds betreden heeft die dit beslist of pas de vijfde. Geen van beide is waar.
In het Palio Reglement wordt geen melding gemaakt van de beslissing die genomen moet worden over de Corteo Stocico bij regen. We vinden twee relevante artikels.
Artikel 90 dat luidt: “In geval van regen tijdens de Corteo Storico of voordat deze de Piazza betreden heeft waardoor de piste onbegaanbaar of gevaarlijk geworden is, zal het gemeentebestuur, na het advies van zijn bevoegde bureaus te hebben gehoord, alsook die van de Deputati della Festa en de kapiteins van de contrade die aan de Palio deelnemen kunnen beslissen om de Palio uit te stellen naar de volgende en indien nodig ook langer indien de ongunstige weersomstandigheden aanhouden. De gemeente heeft ook, in overleg met de politie, het recht om de uitvoering van de Palio uit te stellen indien er redenen zijn die de openbare orde aantasten”.
Het andere artikel is 72: ‘Volgens de traditie wordt elke koers voorafgegaan door de Corteo Storico, die een figuurlijke heropvoering vormt van de voorschriften, gebruiken en grootsheid van de middeleeuwse Republiek van Siena, met bijzondere aandacht voor de Contrade, die met hun figuranten de hoofdrol vormen (…)”.
Het is dus duidelijk dat elke Palio vorafgegaan moet worden van een Corteo Stocido. Wat betreft de vraag of de Corteo Storico al dan niet moet plaatsvinden na het uitstel van de Palio vanwege regen, is er een precedent gedateerd 3 juli 1978. Ook bij die gelegenheid begon het te regenen toen de derde contrada het plein opkwam op 2 juli. Na twee bijeenkomsten op het stadhuis werd besloten dat de stoet van voren af aan zou herstarten, maar de tien soprallassi (paard waarom de fantino zit tijdens de Corteo) en paarden uit de contrade werden vrijgesteld, evenals een deel van de figuranten van de gemeente Siena.
De organisatiemachine is in de loop der jaren veel veranderd. Om de Corteo Storico opnieuw uit te voeren zou het nodig zijn geweest een locatie te vinden voor de soprallassi en de ossen, wat niet eenvoudig was. Het zou daarnaast nodig zijn geweest om de kostuums van de gemeente te gebruiken. Deze waren echter te nat en gezien deze enorm versleten zijn na 24 jaar moeten deze met grote zorg behandeld worden. Het alternatief zou zijn geweest om een afwijkende Corteo uit te voeren, met alleen figuranten van de contrade, zonder sopprallassi, zonder carroccio en zonder figuranten van de gemeente. Zoals we weten koos de burgemeester er, na overleg, voor om de Palio te laten doorgaan zonder Corteo Storico.
We begrijpen uiteraard het ongenoegen in Siena. Maandenlang oefenen contradaioli met de trommels en de vlaggen om hun droom waar te maken; zijnde de contrada vertegenwoordigen op de Piazza voorafgaande aan de Palio. Daarnaast is het net de Corteo Storico die van de Palio geen gewone paardenkoers maakt. En laat ons eerlijk zijn, de Corteo Storico duurt lang, gaat enorm traag maar draagt wel bij tot de spanningsopbouw richting Palio.