Oppio overleden op 14-jarige leeftijd

Op 14-jarige leeftijd is de grijze Oppio, een paard dat de laatste jaren een protagonist was in de Palio, overleden. Hij werd geboren in 2007 in Siena uit Bombolino en Afara. Zijn eigenaar was Giuliano Brandini, die afgelopen april overleed.

Hij maakte zijn debuut op 5-jarige leeftijd tijdens de Prove di Notte in jui 2012 met Andrea Coghe, bekend als Tempesta. In augustus 2013 werd hij, nadat hij tijdens de tratta bereden werd door Giuseppe Angioi, gekozen door de Kapiteins. Het lot bracht he bij Nicchio, waar hij gekoppeld werd met Trecciolino. Hij startte als vierde en draaide als tweede in San Martino waar Trecciolino ten val kwam. Hij kon zijn tweede positie behouden maar kon Onda niet van de overwinning houden. Het was een zeer positief debuut van de schimmel die bekend stond om zijn geweldige galop.

Het jaar daarop, in juli 2014, werd hij opnieuw gekozen door de Kapiteins. Het lot bracht hem bij Drago die hem toevertrouwde aan de fantino van de Contrada, Alessio Migheli. Bij de Terza Prova viel Alessio Migheli na een valse start in San Martino en raakte geblesseerd. Op dat moment vertrouwde Drago hem toe aan de deskundige handen van Alberto Ricceri, bekend als Salasso.

Drago startte op de vijfde positie, maar in korte tijd wist Oppio posities te herstellen en kwam achter Aquila met Gingillo op Polonski. In de derde ronde, ter hoogte van de Mossa zette Salasso de beslissende inhaalactie in die Oppio naar de overwinning van de Palio leidde. De schimmel wist daardoor bij een tweede deelname te winnen.

In augustus van hetzelfde jaar werd hij opnieuw gekozen door de Kapiteins en ging hij naar Leocorno, bereden door Gingillo. Oppio reed een ongelukkige Palio en rivaal Civetta won met Brio op Occolé.

In de Palio van augustus 2015 en juli 2016 werd hij niet gekozen. In augustus 2016 ging hij naar Aquila met Tittia. Ondanks het obstakel bij de start van rivaal Pantera startte hij bij de eersten maar hij kon de overwinning niet pakken.

Na nieuwe uitsluitingen door de Kapiteins belanden we in augustus 2019, waar de 12-jarige Oppio zijn laatste Palio voor Istrice reed met Andrea Coghe.

Oppio reed ook op de renbaan en behaalde daar een tweede en derde plaats in zes deelnames.

Het paard had vanwege zijn kracht meer overwinningen verdiend maar laat wel een onuitwisbare herinnering achter bij de contradaioli van Drago voor wie hij in juli 2014 won.