Burgemeester De Mossi: “Momenteel zijn er geen voorwaarden voor een Palio Straordinario”

De vergadering met de Prefetto en Questore van gisteren, zaterdag 14, was zeer hartelijk. De mogelijke uitzonderingen zijn geëvalueerd, maar er werd geen mogelijkheid gevonden die het toestaat om een Palio Straordinario te organiseren in 2021.

Zittend op Piazza del Campo met de stoelen aan de grond verankerd is alles behalve waar de Palio van Siena voor staat. Dit is iets dat werkt voor andere organisaties maar niet voor die van de Palio. Uiteraard zijn ze in Siena op de hoogte van de huidige situatie en regels maar om iets heel anders te doen dan waar de Palio voor staat is niet aan de orde. Het lijkt de burgemeester beter om het niet te doen.

Zolang de regering en de commissie voor openbare veiligheid geen specifieke aanwijzingen geven over mogelijke uitzonderingen, moet Siena zich houden aan de huidige regels, en helaas staan die niet toe om een Palio te doen zoals we gewend zijn.

Burgemeester De Mossi denkt dat het juist is om opnieuw met de Contrade te spreken. Als er geen significante veranderingen zijn in de toegang tot de Piazza, het quotum en de mogelijkheid om te uit te stellen, is het duidelijk dat de Palio is vervormd.

Prefect en quaestor kennen de stad goed en identificeren zich met de gevoelens van de burgers. Dit alles betekent echter niet dat zij geen specifieke verplichtingen hebben. Ook de burgemeester moet zelf de wetgeving handhaven. Deze wordt in principe volgend jaar gewijzigd waardoor Siena wel in staat zal zijn een Palio te organiseren.

Het voorstel van de burgemeester ziet er als volgt uit :

  • op Piazza del Campo moeten minstens 8-9 duizend mensen op afstand kunnen staan ​​zonder stoelen.
  • de toegang tot Piazza del Campo moet ook worden beperkt, maar niet alleen op basis van een corona-test of een Green Pass.
  • een numerieke verdeling van de plaatsen op de Piazza voor de Contrade, proportioneel rekening houdende met de aantallen van de deelnemende contrade.
  • contradaioli die meegaan achter het paard beperken tot zij die een Green Pass hebben en dus gevaccineerd zijn.

Uiteraard ziet hij ook problemen na de koers, een contrada die wint is uitzinning en het is dus ondenkbaar dat deze rekening houden met de regels. Op het plein is dat allemaal controleerbaar, gezien hier mensen zijn die gecontroleerd zijn, maar van zodra de winnende contrada de Piazza verlaat wordt het moeilijk. Ook de dag erna voor de Giro della Vittoria.

Het stadsbestuur werkt uiteraard voort aan de Palio en de condities waarin deze gehouden kan worden in 2022 gezien men voor dit jaar heel weinig kans ziet om er één te organiseren.