Paarden die de lijst voor de previsite NIET haalden

Woensdag 15 juni werd de lijst met ingeschreven paarden gepubliceerd. Deze lijst was in eerste instantie langer: 111 stuks. Sinds 2019 vindt er een vergadering plaats tussen burgemeester, kapiteins en de commissie van aangestelde dierenartsen. Zij hebben de taak om paarden die ’toch niet gekozen worden’ eruit te gooien zodat ze niet het hele traject tot de tratta moeten volmaken en de plaats zouden innemen van paarden die wel kans maken om gekozen te worden.

De kapiteins besloten om volgende paarden niet te selecteren: Remo Secondo, Rombo de Sedini, Roseddu, Rotegagiu, Tornada, Tornasol,  Valorosa Gemma, Valorosu Sauro en Varina. Ook bij Unidos waren er twijfels maar deze werd uiteindelijk wel opgevangen omdat er maar 10 mochten uitgesloten worden door de kapiteins.

Het nieuwe reglement dat in 2019 werd getest en nu in actie getreden is, raakt uiteraard gevoelige snaren; vooral bij paardeneigenaren die hun paard a priori al zien afgewezen worden.

Opvallendste afwezigen zijn volgende paarden die al één of meerdere Palio’s gereden hebben: Remistirio (3), Rombo de Sedini (2), Techero (1), Tornada (1), Tornasol (1 maar uiteindelijk niet gereden omdat hij de touwen weigerde te betreden op de dag van de Palio) en Tottugoddu (1).

Van de 144 ingeschreven paarden voor het Protocollo 2022 werden 39 paarden niet geselecteert of ingeschreven. De redenen waarom paarden uiteindelijk de lijst niet haalden zijn divers. Sommigen maakten het verplichte oefenparcours niet af, anderen raakten geblesseerd de laatste maanden en tot slot werden er dus paarden door de kapiteins als “ongewenst” beschouwd.

Heel opvallend in deze laatste categorie is Rotegagiu; een paard dat onderdeel is van het fokproject van de stad Siena. Zij willen het perfecte Palio-paard creëren; niet te snel maar vooral heel wendbaar. Een koers moet geen minuut en 20 seconden duren maar mag ook veel langer duren; zolang de paarden veilig en wel terugkeren naar de stallen is het basis-idee hierachter. Het is wel noodzakelijk dat alle paarden ongeveer even snel zijn, en daar wringt wellicht het schoentje. Rotegagiu is resistenter maar ook langzamer…

Voor Remistirio (3 gereden Palio’s) is het verhaal anders; deze werd niet ingeschreven door de eigenaar. Hij laat het paard op pensioen gaan en wil hiermee luisteren naar het paard dat op zijn manier aangaf geen plezier meer te hebben in het lopen van wedstrijden.