16 agosto 1997 : Giraffa wint na de palio van juli ook die van augustus!

Een cappotto dus, de tweede van de eeuw, na Tartuca in 1933. Voor de contrada van Provenzano is het de derde. De eerste was in 1807, de vorige exact 100 jaar geleden in 1897.

Dé protagonist was Guiseppe Pes detto Il Pesse. Met deze overwinning komt hij op gelijke hoogte van zijn rivaal Cianchino. Beide wonnen nu 8 keer de Palio.

De tratta bombardeerde Giraffa tot topfavoriet met Quarnero. Chiocciola met Penna Bianca en Torre met Votta Votta volgden. Ook Selva met de ervaren La Fanfara en Civetta met de veelbelovende Re Artu hadden goede hoop.

De prove brachten snel klaarheid over de tactiek van Tartuca; vastberaden om Chiocciola te hinderen. Nadat ze eerst Pistillo probeerden is het uiteindelijk aan Bucefalo om Trecciolino te stoppen.

De spanning tussen de touwen is hoog. Tartuca gaat op zoek naar Chiocciola. Op een bepaald moment valt Bucefalo over de koord. Hij verliest zijn vastberadenheid niet.

Na ongeveer veertig minuten wachten nodigt Cianchino, bij Torre, Battaglia duidelijk uit om binnen te komen. De fantino van Leocorno komt, de koord valt en Cianchino leidt Votta Votta onmiddellijk naar de kop. Civetta, Montone en Selva volgen; Giraffa en Chiocciola vertrekken laat. De koers van Leocorno eindigt in de matrassen.

In de eerste Casato aarzelt het paard van Torre, het schuift maar blijft wel aan kop. Achteraan vallen Chiocciola en Drago. Montone, Selva en Civetta blijven achtervolgen. In de tweede San Martino valt Civetta. Clemente en Massimino zitten achter Cianchino. Giraffa zet de achtervolging in op de grote Quarnero die een sterke derde ronde heeft.

Il Pesse gaat buitenom en gaat zijn tegenstanders één voor één voorbij. Cianchino onderneemt een wanhopige poging om de kop opnieuw te pakken maar valt in de laatste Casato. Ook de comeback van Selva doet er niet meer toe. Giraffa wint!

De vreugde van giraffini is niet te stoppen. Enkele minuten na de koers komt de drappellone van juli het plein op. Een droom komt uit voor de wijk!

Deze slideshow vereist JavaScript.

16 agosto 1997