29 juni 1941 : Lorenzo Fabbri detto “Pappìo” brengt Montecucco (eigendom van Sor Ettore Fontani) naar de Piazza alsof het Palio was

De laatste onderbreking van de Palio dateert van de periode tussen 1939 en 1944 voor de Tweede Wereldoorlog. Op 29 juni 1941 bracht Lorenzo Fabbri, bekend als “Pappìo” (historische barbaresco van Drago), in een verlaten Siena, Montecucco naar de Piazza del Campo alsof er een Palio (en dus een tratta) zou gereden worden. Het paard was eigendom van Sor Ettore Fontani. Door de jaren heen werd gezegd dat het de legendarische Folco was maar dit is een ‘mythe’ die het verhaal jarenlang nog mooier maakte dan het al was. Folco, winnaar van 8 palio’s tussen 1933 en 1947 werd op het platteland rond Siena ‘verborgen’ gehouden.

Het gebaar van Pappio bewoog alle inwoners van Siena die een moeilijke oorlogsperiode doormaakten en verlangden naar een periode van hoop, glimlach en ontroering. Vier jaar later, op 2 juli 1945, keerde de terra terug in Piazza en konden de Sienesen opnieuw genieten van de emoties van de Palio.