2 luglio 1996 : drama op de Palio, 4 fantini in het ziekenhuis

Oca heeft gewonnen, maar wat een lijdensweg was deze Palio. Minoredda, het paard van Chiocciola botste tegen de paal in San Martino en viel op de tufo. Onmiddellijk na de koers werd het afgevoerd naar de dierenkliniek. Een nieuwe slag in het gezicht van de Palio en nieuwe voeding voor de strijd van de dierenactivisten.

Maar liefst 4 fantini belandden in het ziekenhuis, met gebroken ribben of knieën. De ocaioli daarentegen zijn wel aan het feest. Elf jaar na de laatste overwinning is deze rijke en vooral veelwinnaar opnieuw aan het feest, dankzij Trecciolino en Quarnero; de enige halfbloed in het lot van 10 paarden.

Trecciolino wisselde in de finale van de koers nog enkele zweepslagen uit met Il Pesse, fantino bij Montone. Daarvoor, in de tweede Casato vernederde diezelfde Trecciolino rivaal Torre en vooral de oude Aceto die de opdracht had om rivaal Oca, ja zijn Oca, te blokkeren. Ook hier werden de nodige zweepslagen uitgedeeld.

Het was een moeilijke en vooral nerveuze Palio. Dit was al snel duidelijk bij de start. Minoredda van Chiocciola kon niet blijven staan en ging nerveus tekeer tussen de touwen. Giraffa moest de start geven, maar wachtte tot rivaal Bruco niet attent was. Wanneer Giraffa binnenkomt is het echter Bruco die de kop neemt, gevolgd door Torre, Giraffa en Istrice.

Na de eerste San Martino pakt Montone met Il Pesse de kop over. Aceto volgt. Oca draait als vierde in de Casato. Trecciolino voelt echter dat er meer inzit. Hij zet zich in het spoor van rivaal Torre terwijl Leocorno en Giraffa vallen. In de tweede Casato gaat Oca, door middel van zweepslagen voorbij rivaal Torre. Ze zetten de achtervolging in op Valdimontone.

Montone lijkt voorbestemd om te winnen maar Trecciolino komt na de San Martino langszij. Onder de ogen van Bravehaert (Mel Gibson) die vanuit een raam in het stadhuis de Palio volgt worden opnieuw zweepslagen uitgewisseld. Deze keer tussen Valdimontone en de opzittende Oca. Trecciolino neemt de kop over en wint zijn eerste Palio!

Dat Mel Gibson gek is van de Palio staat buiten kijf. Hij droomt ervan om er een film over te maken. Alessandro Falassi, professor Antropologie, wordt door de stad naar voren geschoven om Giboson te begeleiden en vooral te zien of deze de regels die Siena voor ogen houdt rond het in beeld brengen van de Palio gehoorzaamt. Ook David Seal, van United Artists is in Siena. Hij wil Siena en de Palio graag integreren in één van de volgende 007 James Bond films.

 

Mel Gibson zou, tot op vandaag, nooit een film draaien rond de Palio. James Bond landde in 2007 in Siena voor de opnames van Quantum of Solace.

Deze slideshow vereist JavaScript.

2 luglio 1996