Palio 2 luglio 2022: de geschiedenis van de estrazioni met 6 contrade

Zondag is het zover, de estrazione van de contrade voor deelname aan de Palio van 2 juli 2022.

Het wordt alvast geen ‘normale’ estrazione gezien er maar liefst zes contrade zullen worden geloot omwille van de diskwalificatie van Nicchio, Oca en Tartuca (die onder normale omstandigheden zouden hebben mogen deelnemen).

Da laatste keer dat er 6 wijken uitgeloot werden was voor de Palio van 2 juli 2012. Onda, Giraffa, Leocorno, Selva, Aquila en Nicchio reden bij recht. Torre was uitgesloten van deelname. Maar omdat ook Lupa en Istrice uitgeloot werden en zo hun schorsing mochten uitzitten werden er ook dan 6 wijken geloot. Toen was het geluk aan de zijde van Chiocciola, Drago, Tartuca en Bruco.

Nog verder in de tijd komen we bij de Palio van juli 1998 uit toen Aquila geschorst was en Chiocciola en Tartuca uitgeloot werden om zo hun schorsing uit te zitten. Selva, Valdimontone, Torre, Leocorno, Oca en Pantera reden bij recht; Onda, Istrice, Giraffa en Bruco werden uitgeloot.

We gaan weer verder terug in de tijd en komen uit bij de eerste Palio waarbij zes contrade werden uitgeloot: deze van 3 juli 1991. In die Palio werden Bruco en Drago uitgesloten van deelname en Oca werd uitgeloot waardoor ze hun schorsing konden uitzitten. Nicchio, Leocorno, Pantera, Valdimontone en Tartuca werden toen uitgeloot, naast Oca die zoals gezegd hun schorsing kon uitzitten op die manier.

We sluiten af met een wist-je-datje: voor de Palio van augustus werden tot op heden nooit 6 contrade uitgeloot. Voor de Palio van 16 augustus 1993 werden er vijf uitgeloot en dat is een record.

Nu moet ook gezegd zijn dat dit de eerste keer is in de geschiedenis dat er op voorhand reeds geweten is dat er zes zullen uitgeloot worden. Wie zal er op zondag 29 mei Istrice, Leocorno, Lupa en Valdimontone vervoegen?