Palio en estrazione: traditie en rituelen, zelfs om een vlag uit te hangen.

Een Estrazione is de plechtige, maar vooral feestelijke en zelfs uitbundige gebeurtenis waarbij door lottrekking wordt bepaald welke 3 van de 10 contrade die een jaar voordien hebben gereden mogen deelnemen aan de volgende Palio met de 7 die er het jaar voordien niet bij waren. Let wel op: 2 juli is gekoppeld aan de vorige 2 juli en 16 augustus aan de vorige 16 augustus, en dus niet aan mekaar.

Op zondag 29 mei 2022 is het zover maar dan worden er geen 3 contrade uitgeloot zoals gebruikelijk is maar 6 omdat er liefst 3 geschorst zijn wegens wangedrag. In het artikel “De Palio is terug van weggeweest“ van woensdag 6 april 2022 vindt U het volledige vooruitzicht van deze historische trekking na 2 jaar Covid en met abnormaal veel contrade die kunnen hopen op deelname. Bijgevolg verwacht men die avond om 19.00 uur een reusachtige massa op de Piazza del Campo.

Ik zou het nu willen hebben over een ritueel bij elke estrazione, dat verborgen is voor de massa op de Campo, maar intuïtief kan men raden dat er iets merkwaardigs aan de hand is. Doorheen een geopend raam van het Palazzo Pubblico verschijnt plots een vaandel dat met grote heftigheid naar buiten wordt gestoten en vervolgens in een ijzeren houder wordt gestoken. Dat barst het gejuich los van de gelukkige contrada op de Piazza en soms de ontgoocheling van de anderen.

Deze simpele handeling van een vlag doorheen een venster tonen en vastmaken is echter een eeuwenoud ritueel. Een stadsbediende, uitgedost in renaissancekledij, knielt binnen in het stadhuis voor het raam neer met een uitgeloot contradavaandel, veert op en spurt dan het trapje op naar een klein houten platform en zwaait de vlag naar buiten.

Traditie en ritueel zijn vaste kenmerken van de Palio van Siena.

 

Jan Gilliams

Deze slideshow vereist JavaScript.