Palio-jaar 2023 op de tufo

Zoals steeds bracht ook 2023 bevestigingen én twijfels met zich mee. Violenta Da Clodia, van wie velen dachten dat ze onverslaanbaar was, heeft misschien haar uitdager gevonden in Anda e Bola.

Uiteraard mogen we ook Zio Frac (zelfde vader als Anda e Bola), die bevestigde in augustus niet vergeten. Buiten deze drie zien we voorlopig nog geen andere uitdager. Het verschil tussen Violenta en de twee andere was in juli alvast enorm groot. Benieuwd of de winter de afstanden zal verkleinen.

Zio Frac reed tot op vandaag 4 x de Palio, waarvan hij er 2 won én 1 keer tweede was. Hij heeft alle karakteristieken van een echt typisch Palio-paard. Veilig en betrouwbaar en op zijn gemak op de tufo.

De afgelopen twee jaar, sinds het einde van de Corona-epidemie, hebben veel nieuwe paarden hun eerste stappen op de tufo gezet. De problemen die de pandemie in Palio-land met zich meebracht lijken gestabiliseerd. In augustus telden we nog twee debutanten terwijl dit een jaar eerder er nog 8 waren in juli en 3 in augustus. (voor de volledigheid : in juli 23 debuteerden 3 paarden). Dat maakt dus 16 debutanten in 4 Palio’s, wat erg veel is maar ook geen verrassing na 2 jaar Palio-stilte.

In 2024 zou deze nieuwe paardenklas op punt moeten staan. We zien al indicaties voor volgend jaar, al blijft het afwachten wat de keuzes van de kapiteins zullen zijn. Zenis (Bruco in augustus 2023) zal wellicht opnieuw een kans krijgen, ook Arestetulesu (Giraffa in augustus 2022) zou kunnen terugkomen en bij de nieuwkomers zien we Benitos en enkele andere uit de scuderie van Guglielmi, Carboni en Milani.

Fantino van het jaar blijft Atzeni, ondanks zijn val in de eerste San Martino. Helder, vastberaden, bekwaam, getalenteerd. Hij was gedetermineerd om zijn zesde op rij te winnen maar lijkt nu genoeg energie te hebben om opnieuw een reeks te starten in juli 2024 of op zijn minst het record van Aceto te blijven aanvallen.

Scompiglio heeft de laatste twee jaar alles meegemaakt. Hij was er soms dichtbij, maar op andere momenten ver af.  Tot tweemaal toe was hij rincorsa bij Chiocciola, telkens op een paard waarvan men dacht dat hij kon winnen. Als de gezegde waar is dat de Palio teruggeeft wat het wegneemt, is hij een van de gezichten van 2024, want hij zal zoals steeds klaar zijn.

Gingillo bracht twee verschillende Palio’s. In juli toonde hij zijn klasse en reed hij een perfecte Palio. In augustus deed hij exact wat de contrada van hem verwachtte. Neemt niet weg dat we hem een betere kans gegund hadden (en wellicht had ook hij op een beter paard gehoopt).

Brigante heeft opnieuw aangeknoopt met een overwinning; al blijft het gissen hoe zijn koers eruit zou gezien hebben mocht hij niet gevallen zijn. We hopen hem snel opnieuw te paard te zien, klaar om zich te bewijzen of om hem opnieuw te veroordelen want sinds zijn overwinning in 2017 viel hij maar liefst 6x op 8 deelnames.

Tamure en Tempesta kregen dit jaar 2 nieuwe kansen maar grepen die vooralsnog niet. Voor Carburo is het verhaal anders, hij reed voor Torre een quasi perfecte Palio die bijna voorbestemd leek voor hem. Hij verdiende meer maar zal een nieuwe kans moeten krijgen en nemen.

Bellocchio, niet langer ‘de kleine-Bruschelli’, heeft in augustus iets getoond bij Bruco. Zijn paard was net niet sterk genoeg maar hij lijkt ook volgend jaar niet te moeten twijfelen aan een nieuwe kans. (zijn vorige koersen waren van beduidend lager niveau, dus aan hem om de lijn door te trekken).

Grandine deed zowel in juli als in augustus wat moest; de rivaal afstoppen. Voor Turbine bleven in augustus de deuren gesloten. Hij zal zich moeten bewijzen om opnieuw een kans te krijgen.

Mula kreeg na zijn debuut in2022 geen nieuwe kans. Hij zal zich moeten concentreren op de kleinere koersen en zich daar tonen. Net als vele andere jonge collega’s trouwens. We horen geruchten over kansen voor Puligheddu en Nieddu. Ze zijn deel van een groep jonge getalenteerde jongens maar dreigen echter onder de radar te blijven. Aan de kapiteins dus om ze de nodige kansen te geven…

Volgend jaar nieuwe kansen, zowel voor paarden als fantini… Wat wel zeker is, is dat de laatste zondag van mei opnieuw de vlaggen zullen buitenhangen. Valdimontone, Pantera, Bruco, Lupa, Civetta, Leocorno en Oca zijn al zeker van deelname. En dan begint alles gewoon van nul.