Palio Straordinario op 20 oktober 2018

Vanmiddag, donderdag 13 september werd een bijeenkomst gehouden tussen de burgemeester van Siena, Luigi De Mossi, de prefect en de questore van de politie. Daarna kondigde de burgemeester aan dat er een Palio Straordinario zal gereden worden voor het 100-jarig jubileum van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Deze Palio zal plaatsvinden op zaterdag 20 oktober.

Morgen, vrijdag 14 september zal de gemeenteraad in spoedzitting bij elkaar geroepen worden om 18u30. De burgemeester zei vanmiddag om 12u30 op een persconferentie reeds dat hij geen verrassing meer verwacht, leest negatief advies. Hij is van mening dat de politiek de burgers in deze moet volgen. En zij hebben zoals we weten afgelopen dinsdagavond JA gestemd in de nodige 10 contrade. Deze 10; Aquila, Bruco, Civetta, Giraffa, Istrice, Leocorno, Nicchio, Pantera, Selva en Tartuca zijn zeker van deelname aan de estrazione.

Na goedkeuring van de gemeenteraad zal het resultaat medegedeeld worden aan de magistraat van de contrade. Hij zal de 7 wijken die negatief gestemd hebben vragen om al dan niet deel te nemen aan de koers (indien er 1 of meerdere ja stemmen is er een estrazione). Zij hebben 5 dagen om hun beslissing kenbaar te maken. Verwacht wordt dat ze alle 7 voor een JA zullen gaan.

De Mossi zei vanmiddag op de persconferentie ook dat de koers wellicht gereden zal worden tussen 16u30 en 16u45. De prove zullen plaatsvinden tussen 10u00 en 17u00 met minimaal 5 uur tussen de twee prove.

De estrazione zal volgens verwachtingen plaatsvinden op zondag 30 september (23 september is te vroeg volgens het reglement). De prove regolamentate (nachtritten) zullen op 15 oktober gereden worden. De previsite op 10 en/of 11 oktober in Il Ceppo naargelang het aantal ingeschreven paarden. De quatro giorni starten op 17 oktober met de batterie en de tratta.

Tot slot zei hij ook dat er al kandidaten waren om de cencio en de masgalano te maken. De Uffizio Palio onderzoekt alle mogelijkheden. Ook wordt er een kerk gezocht waar met na de koers het Te Deum zal zingen en waar de palio zoals in juli (Provenzano) en augustus (Duomo) zal gezegend worden. In 2000 was dit in de Santissima Annunziata (over de Duomo), in 1986 in San Cristoforo (Piazza Tolomei) terwijl men in 1980 gebruik maakte van San Domenico.

De persconferentie van vanmiddag kan je hieronder vinden :