Scricciolo, in naam maar niet in werkelijkheid (winterkoninkje)

Op 16 september 1776 werd Giovanni Morandi geboren in Siena. Hij zou de Palio 10 maal rijden zonder er ooit een te winnen onder de naam Scricciolo. Volgens sommige kronieken reed hij zijn eerste koers voor Torre in juli 1809. Hij zou protagonist geweest zijn van een sensationele parade tegen Oca. Deze zou aan de basis gelegen hebben van de definitieve rivaliteit tussen de twee contrade die ook de eeuw ervoor regelmatig gebotst hadden.

Oca was de grote favoriet van deze Palio : ze hadden het beste paard en de beroemde fantino Luigi Menghetti detto Piaccina. Net na de start hindert Scricciolo Piaccina waardoor deze niet kan vertrekken. Hiermee volgt hij perfect het reglement van 1802 die fantini verbood om andere te hinderen voor de start. De teleurstelling van de ocaioli is enorm. Om hun superioriteit te tonen organiseren ze een “Palio di verifica” om het duel aan te gaan met de legitieme winnaar Leocorno en hun fantino Luigi Felloni detto Biggéri. De “Palio di verifica” wordt door Oca gewonnen. De drappellone blijft logischerwijs in Leocorno waardoor de nederlaag in de officiële koers nog bitterder smaakt.

Het verhaal van Scricciolo stopt hier niet. Na de Palio van 17 augustus 1817 wordt Scricciolo, die voor Aquila rijdt, zelfs gearresteerd. Hij blijft drie dagen in de gevangenis op water en brood omdat hij “andare a farsi buggerare” had gezegd tegen Antonio Palmieri, een van de Priori deputati agli spettacoli, nadat de mossiere hem had bevolen om de canape (koorden) op een normale manier te benaderen.

Het turbulente karakter van Morandi komt ook tot uiting in de gerechtelijke rapporten. Tijdens de opstanden van de “Viva Maria” koos hij de kant van de Arezzo-fanatici en nam hij deel aan de plundering van de joden. Hij werd verschillende keren gearresteerd voor gevechten, voor clandestien spel en voor illegale activiteiten.