Siena Canta : vanavond om 21u00

Vanavond om 21u wordt het evenement Siena Canta georganiseerd. Zoals we weten houdt het Corona-virus Italianen binnen. Omdat dit kan leiden tot eenzaamheid of moedeloosheid werd na het spontane initiatief van enkele ocaioli afgelopen week een heus, door de stad en burgemeester gesteund ‘evenement’ in elkaar gestoken.

Zo zal er vanavond om 21u00, na de laatste slag van de Sunto (klok) één lied weerklinker door de straten van de stad. Op die manier zullen alle mensen zich dichterbij elkaar voelen. Er is gekozen om de Marcia del Palio te zingen.

Uiteraard zijn er enkele regels aan verbonden. Iedereen blijft gewoon thuis, doet zijn raam open en zingt. Niemand loopt over straat of organiseert bijeenkomsten met familie en vrienden. De afspraken rond de strijd tegen corona blijven gelden.

Wel wordt er gevraagd om zoveel mogelijk te filmen en te delen op sociale media. Er zal een compilatiefilmpje volgen. Iedereen zal zo deel kunnen uitmaken van deze mooie actie waarbij mensen dichterbij komen. Het zal een duidelijke booschap zijn vanuit de Sienese gemeenschap.

 

Marcia del Palio :

Squilli la fe’!
S’armi e vinca l’onore
di te, dolce fiore,
Siena gentil!

Mille vessilli scintillano al sol,
sventola il bianco col nero color,
passano i duci dagli alti cimier!
Ecco di Siena si desta il valor.

Ridono le bianche trifore
del maggior palazzo antico.
Fremono, snelli, i barberi
nell’entrone senese avito.

Ecco il segnal!
Già la gran pista è aperta:
i barberi in gruppo,
al canape van.

Fuggono veloci nella polvere,
arde in ognun la gloria!
Freme e grida il popolo agitandosi!
Ecco il segnal: vittoria!

Siena dal dolce idioma
e dall’amato ostello:
Siena, tu sei di Roma
specchio gentile e bello.