Strade Bianche 2024: 4 gravelstroken en 30 kilometer extra!

Op minder dan een maand van de Strade Bianche 2024 werd het parcours voorgesteld. We tellen een goeie 30 kilometer meer dan de voorbije jaren waardoor de koers voor het eerst meer dan 200 kilometer al tellen (215 om precies te zijn). Hierdoor schuift de Strade op richting status van klassieker. Deze extra kilometers vertalen zich vooral in extra gravelstroken, wat het aantal passages over ‘witte wegen’ op 15 brengt.

De 18e editie van de Strade Bianche bij de mannen loopt nog altijd van Siena naar Siena en is voor de eerste 175 kilometer ook identiek aan die van de voorbije jaren. We merken vooral verschillen in de finale. Na de 11e gravelstrook van Le Tolfe – traditioneel de laatste strook – maken ze nu nog een extra lus met nog 4 extra gravelstroken.

Die brengt de renners via de stroken van Strada del Castagno en Montechiaro opnieuw naar het duo Colle Pinzuto-Le Tolfe, waarna ze weer koers zetten richting Siena, voor de steile Via Santa Catarina en de fotogenieke finish op het Piazza del Campo.

Ook het parcours bij de vrouwen werd voorgesteld. Dat is met 137 kilometer maar 1 kilometer langer dan vorig jaar, maar er zijn wel aanzienlijk meer grindwegen: 12 in plaats van 8, al vinden we het verschil hier in het middenrif van de koers en niet in de finale.

Op zaterdag 2 maart weten we wie de opvolgers van Tom Pidcock en Demi Vollering worden. De koers zal te volgen zijn op Eurosport, Sporza (VRT) en NOS. De uitzending begint met de wedstrijd voor vrouwen waarna die van de mannen aan de beurt zal zijn.