Tactische beschouwing voor de Palio van 16 augustus 2019

Er mag geen twijfel over bestaan : tactiek zal een grote rol spelen in deze Palio, en meer bepaald op vrijdag 16 augustus kort na 19 uur wanneer de mossiere heeft bekend gemaakt in welke volgorde de fantini zullen staan bij de start, en vooral wie als rincorsa het ogenblik van deze start zal mogen bepalen en op welke plaatsen de rivalen Torre, Oca en Onda zullen staan. De plaatsen van de andere rivalen Aquila en Pantera lijken iets minder belangrijk gezien de geringere kwaliteit van hun paarden.

 

DE FAVORIETEN

Maar sommige tactische elementen zijn nu reeds duidelijk. Selva heeft veruit de beste kaarten : met Tittia één van de drie beste fantini, met Remorex (1 zege) een groeiend en precies paard. Maar Atzeni brengt nog meer. Minstens 3 andere contrade zetten hun hoop op Atzeni voor de toekomst : Aquila, Oca (ook al om Torre te verslaan) en Onda (idem). Bovendien zit Andrea Coghe wel op Istrice maar zijn referentiepunt is nog altijd Selva. Zij zullen Atzeni niets in de weg leggen en hem eerder bevoordelen als ze rincorsa zijn of naast hem staan.

Torre bezit in Bartoletti de net iets betere fantino, maar de sterke Violenta Da Clodia is een zeer moeilijk controleerbaar paard. En heeft het genoeg benzine voor de laatste ronde? Beide rivalen Oca en Onda zullen het verschillend aanpakken. Oca met Siri op Unidos zal zuiver defensief rijden tegen Torre, en zonder enige twijfel Onda en Selva bevoordelen tijdens de start. Onda is ook één van de favorieten met de uiterst betrouwbare en zeer ervaren Porto Alabe (2 zeges) en zal veeleer voor de aanval kiezen zonder de verdediging te vergeten. Carlo Sanna krijgt na kleurloze koersen de kans van zijn leven om een tweede maal met Porto Alabe te winnen. Bartoletti kan echter volop rekenen op de steun van het kansloze Chiocciola met de matige Caria op Una per Tutti.

De derde ex-winnaar Oppio wordt door de andere fantini als zeer moeilijk bestuurbaar beschouwd. Reden waarom Istrice geen topper kon overtuigen hem te berijden, vandaar Andrea Coghe. Istrice heeft wel een zware rekening openstaan ten opzichte van Bartoletti (cappotto voor rivaal Lupa).

 

DE OUTSIDERS

Tornada bij Drago is een debutante die overtuigde in de batterie met de jonge Arri die steeds beter aan het rijden is.

Mari, officiële fantino van Bruco, zit in een moeilijke positie. Hij is nu 42 jaar oud, dus in de winter van zijn loopbaan, wees Oppio af, en moet bij gevolg alles op alles zetten met Schietta die niet de grootste motor heeft, wel kalm is en goed start.

Aquila doet Piras debuteren : reeds 33 jaar, maar pas voor 2 jaar in Siena aangekomen uit het “normale” koerscircuit. Hij bezit heel veel techniek en durf, en de debuterende Tottugoddu beschikt over een vlijmscherpe start. Misschien niet genoeg om te winnen, maar zeker voldoende om het andere favorieten één of twee rondes moeilijk te maken.

Bruschelli zal voor Pantera op Tabacco, zoals in juli, proberen het Aquila zo moeilijk mogelijk te maken.

In volgorde van kansen zou ik dus zeggen :

 • TOP
  • Selva (met veel steun)
  • Onda (als sluipmoordenaar)
  • Torre (met veel tegenstand en minder steun)
 • OUTSIDERS, OF MINSTENS BEKWAAM OM EEN ROL TE SPELEN
  • Drago
  • Istrice
  • Bruco
  • Aquila
 • KANSLOOS
  • Pantera
  • Chiocciola
  • Oca

 

DE VERRASSING

Schrijver dezes weet dat enige bescheidenheid gepast is bij zoveel zekerheid over wat er zal gebeuren. In bijna elke Palio is er een verrassing : een paard dat sneller is geworden dan voorzien door aangepaste training en voorbereiding, een debutant die zich sneller heeft aangepast aan de moeilijkheden van de Piazza (bochten en tempowisselingen, rust bij de o zo nerveuze startprocedure, ….), een fantino met abnormaal veel honger en grinta (Piras?), een oude meester die nog één keer zijn tanden laat zien (Bruschelli doet erg zijn best in de prove en staat voor een zwaarwichtig beroep in een vervelende gerechtszaak) (Mari die de druk begint te voelen van zijn 42 jaar) …

Kortom, er zal iets gebeuren dat ons zal verrassen, en nog meer de Piazza en de fantini.

En de grote zakken geld om akkoorden te maken (Istrice, Chiocciola, Bruco en Torre) die om mysterieuze redenen zo weinig effect hebben geresorteerd in de laatste jaren. Hoe kan men anders de recente zeges verklaren van Drago, Onda, Lupa en Giraffa (2017 en 2019) terwijl de grote contrade fortuinen beloofden. Zullen we eindelijk nog eens een overwinning zien kopen?

Un bellissimo e grande Palio a tutti.

 

Jan Gilliams