Tartuca triomfeert onverwacht met scosso Remorex (met beelden)

De Contrada della Tartuca won met Andrea Coghe detto Tempesta en Remorex de Palio Straordinario van 20 oktober 2018. De palio was ter ere van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. De drappellone was geschilderd door Gian Marco Montesano.

Zoals steeds werd de koers voorafgegaan door de Carabinieri te paard en de Corteo Storico. Deze keer waren ook de Bersaglieri van de partij.

De contrade werden als volgt tussen de touwen geroepen : Chiocciola, Giraffa, Selva, Lupa, Torre, Tartuca, Civetta, Drago, Nicchio en Oca die de start moesten geven. Mossiere Fabio Magni laat de paarden een eerste keer buiten gaan om te kalmeren en om akkoorden te maken met de 10e.

Ook bij een tweede uitlijning veel verwarring bij de paarden tussen plaats 6 en 9. Wederom moeten de paarden even naar buiten.

Bij de derde uitlijning zien we problemen bij Civetta en Nicchio. Oca komt niet omdat Torre perfect gepositioneerd staat. Nogmaals stuurt de mossiere iedereen naar buiten. Tittia (Nicchio) zoekt nogmaals Gingillo (Oca) in de hoop een akkoord te maken.

Vierde uitlijning: Nicchio gaat uit positie en positioneert zich voortdurend naast Torre. Met deze taktiek wil Tittia de rustige Tonina (Torre) destabiliseren zodat Oca binnenkomt. Dat gebeurt ook maar Magni geeft een valse start wanneer Oca binnenkomt.

Een nieuwe en dus vijfde uitlijning volgt, ongeveer 40 minuten nadat de paarden op de piazza gekomen zijn. Wederom zien we een valse start na forceren van Nicchio.

Bij een zesde poging zien we wel een “mossa valida”. Chiocciola, Giraffa, Selva en Lupa zijn het beste weg. Chiocciola draait eerst in de San Martino, gevolgd door Giraffa, Selva en Civetta. Achterin vallen Lupa, Torre en Oca. Chiocciola behoudt de kop voor Giraffa en de opkomende Civetta. Ter hoogte van de Bandierino komt Civetta op kop maar ze crashen in de matrassen van San Martino. Tartuca komt nu op kop maar ook zij komen ten val in de Casato. Het paard van Giraffa struikelt en neemt Chiocciola mee in zijn val. Ook Nicchio valt bijna. De scosso van Tartuca loopt op kop, al lijkt het paard zijn oriëntatie verloren te hebben. Het paard draait als eerste in de laatste San Martino, gevolgd door de scosso van Chiocciola en Tittia bij Nicchio. Achterin zien we Drago vallen. Nicchio passeert Chiocciola maar komt te kort aan de meet. Tartuca wint met Remorex voor Nicchio.

Een wist-je-datje : Tartuca won in het verleden 1 straordinario; die van 4 juni 1809. Deze werd gereden met alle 17 contrade met Cavalli scossi, net zoals Remorex, de held van 2018!


Een analyse van de Palio was er gisterenavond al op SienaTV :