Tweede Update van de Eerste Voorbeschouwing van de PALIO van 2 JULI 2024.

Wat is er gebeurd sedert de eerste update ?

PAARDEN

Er deden negatieve geruchten de ronde over de oude, sterke maar te koppige en onhandelbare en dus zeer gevreesde Remorex. Topfantini wilden hem niet berijden en gunden hem ook niet aan hun minder begaafde collega’s. Stel dat Remorex opnieuw zijn fantino doet vallen en alleen zonder ruiter naar de overwinning rijdt : een nachtmerrie voor iedereen behalve voor de winnende contrada.

Er werd meer als gefluisterd dat Papa Gigi Bruschelli,eigenaar van favoriet Zio Frac, alle contrade een logische vraag zou gesteld hebben : “mag mijn zoon Enrico Zio Frac berijden als jullie hem zouden loten ?” Na 10 negatieve antwoorden zou Gigi Bruschelli gesuggereerd hebben dat Zio Frac  wel eens zou kunnen afwezig zijn op de loting. Niet zo simpel, want hij moet het paard aanbieden voor medische keuring om een definitieve uitsluiting voor toekomstige Palio’s te vermijden. En zo medisch goedgekeurd moet Bruschelli een “bevriende” veearts vinden om een negatief medisch rapport te schrijven. Helaas niet onmogelijk.

Anda e Bola zou dan als te sterk beschouwd worden en ook uitgesloten worden door de capitani. Tale e Quale, de derde winnaar, zal deelnemen aan de kleine Palio van Castelfiorentino, evenals outsider Vankook, en zal door de veeartsen extra gecontroleerd worden op kleine kwetsuren en riskeert bijgevolg de uitsluiting.

Dit alles heeft tot gevolg dat de kenners een groep hebben samengesteld van 6 paarden die men zeker verwacht in de Palio van 2 juli : de sterke Viso d’Angelo, Tabacco, Ungaros, Veranu, Vitzichesu en Zenis, paarden  met enige ervaring.  Eventueel aan te vullen met debutanten die bevestigen in de batterie van 29 juni. 

FANTINI

Weinig te melden. Wachten tot de tratta, de keuze van Atzeni, en hoe hij zijn pionnen plaatst.

Er is wel nieuws over zijn grootste rivaal Jonathan Bartoletti. Hij heeft altijd zijn weg gevolgd :  geen vrienden in de Palio, wachten tot de loting, beste paard zoeken zonder rekening te houden met de aanwezigheid van de vijand in de piazza en diens tactiek (een killer opstellen) en er voor gaan. Na een reeks van spectaculaire nederlagen,  vooral door de strategie van de rivalen die er zelfs niet voor terugtrokken om voor enkele Palio ”s geschorst te worden door ontoelaatbaar gedrag van hun fantino, zou hij deze strategie willen afvallen en kiezen voor een contrada zonder vijanden en met grote honger, Bruco dus. Er zijn sterke geruchten dat hij veel dichter staat bij deze contrada, nog voor de tratta. Hij zou ook proberen zijn enige vriend, Chiavassa, in een contrada te plaatsen. Niet gemakkelijk, maar als dit zou lukken mag dit geïnterpreteerd worden als een sterk signaal hoe de Palio strategisch wordt voorbereid in de duistere wereld van geheime akkoorden.

Il TEMPO = HET WEER

Het is zeer warm geweest in Siena. De temperatuur wordt volgende week dragelijker. Tot gisteren was er lichte paniek want regendagen voorspeld van 28 juni tot en met 2 juli. Vandaag is de voorspelling minder dramatisch, maar toch dag na dag opvolgen. De anticicloon van de Azoren, hels Palioweer met een brandende zon op de hoofden van overspannen contradaioli, is nog niet stabiel.

Sterkte!  Binnen een werk begint het feest. Ik verwacht verrassende keuzen van paarden en fantini. Beste paarden bij Nicchio en Valdimontone doet de Palio exploderen.

Jan Gilliams