Vlag uit 1790 keert vanuit de VS terug naar Bruco; een sprookje van Via Del Comune naar New York en terug

Alles begon met een zwart-witfoto die een vriend stuurde naar Francesco Tiravelli. Deze herkende onmiddellijk Bruco en zocht de foto in kleur om te archiveren. Hij had nooit gedacht dat hij het origineel ooit zou zien, laat staan in het museum van Bruco zou krijgen. Rettore Gianni Morelli was dan ook heel trots dat hij na een jaar van hard werken de vlag uit 1790 die in het Metropolitan Museum in New York werd gevonden voor te stellen aan contradaioli, dirigenten van contrade en een delegatie van het stadsbestuur. Hij dankt ook Dario Castagni, die altijd in de VS gewerkt had en zijn netwerk van contacten gebruikt had om in contact te komen met het hoofd van Arms and Armour van het Metropolitan Museum; Donald La Rocca.

Het was vooral de uniciteit van Siena die het resultaat mogelijk maakte en dus niet zozeer de contrada del Bruco en zijn brucaioli. Het visitekaartje Contrada del Palio di Siena is van onschatbare waarde zo is nogmaals gebleken.

De vlag keerde terug naar huis nadat hij lang, maar echter nooit getoond, eigendom was van het museum op Fifth Avenue. Ook de originele vlaggenstok die 279,4 centimeter meet werd mee overgevlogen en gaat terug tot eind 17e eeuw. Zowel de vlag als de vlaggenstok werden in 1904 door het museum gekocht van hertog Dino Charles Maurice Camille de Talleryrand-Périgord toen ze zijn volledige verzameling wapens en pantsers verwierven. De vlag werd in 1933 deels gerestaureerd door het museum. Er werden geen commerciële onderhandelingen gevoerd en de vlag werd kosteloos overgedragen door het Museum aan de contrada del Bruco. De enige die geld eisten was de Italiaanse staat die een heffing in rekening bracht bij terugkomst in Italië.

Zowel de vlag als vlaggenstok maken nu deel uit va het museum van Bruco en zijn daar dus ook te bezichtigen.