16 agosto 1999 : Chiocciola wint de Palio die smaakt naar wraak.

Voor Chiocciola was het maar liefst 17 jaar geleden dat ze nog wonnen. Gedurende die 17 jaar maakten ze de wedergeboorte van rivaal Tartuca mee die in de jaren 90 2 maal wonnen. Ook voor fantino Massimino is het een revange. Hij werd afgeschreven door velen maar knoopt weer aan met een overwinning. Tot slot is het ook voor Votta Votta een statement. Na 7 deelnames zonder overwinning werd het afgedaan als ‘cavallo da purga’.

De tratta werd uitgesteld vanwege het slechte weer. Pas in de loop van de namiddag werd Valdimontone door het lot uitgeroepen tot favoriet. Ze kregen Re Artu, winnaar bij rivaal Nicchio een jaar eerder, mee naar hun stal.

Voor het eerst in de geschiedenis noteerden we geen veranderingen van fantini tijdens de prove. Elke fantino die de tweede prova reed (eerste uitgesteld vanwege het slechte weer en de late tratta) bleef zitten tot en met de Palio zelf.

Verrassingen zijn er in overvloed: Istrice, met de grijze Verkors kiest voor de jonge Bighino, de terugkerende Cianchino rijdt voor het eerste voor Leocorno. Il Pesse en Trecciolino keren terug naar hun wijken waar ze debuteerden ; Montone en Civetta.

Op de verrocchio vervangt Enzo Giorgi de in juli uit de gratie gevallen Mario Turner.

De mossa duurt lang. De zenuwachtige Verkors stampt en raakt het paard van Trecciolino. Massimino weet dat hij een grote kans heeft om te winnen, misschien wel de laatste. De fantino van Chiocciola probeert verschillende keren een overeenkomst te vinden met Il Pesse, die ook door Il Bufera (Tartuca) wordt benaderd. Ondertussen blijft de Verkors-show doorgaan. Bighino moet zelfs van de rug van het paard springen omdat hij het niet onder controle heeft.

Il Pesse vindt het welletjes en komt binnen : Civetta pakt de kop, gevolgd door Chiocciola en Tartuca; verderop volgen Aquila, Istrice en topfavoriet Montone.

Trecciolino beëindigd zijn race met een val in de eerste San Martino. Giraffa draait kort en pakt de koppositie over. De actie van Pinturicchio is echter te heftig en eindigt met de val waarbij ook Montone, Drago en Oca betrokken zijn; Tartuca en Aquila gaan naar de matrassen maar vallen niet.

Chiocciola profiteert van de grote valpartij en pakt de kop over, met grote voorsprong op Leocorno en Istrice. Het duel tussen Cianchino en Bighino speelt in de kaart van Massimino en Votta Votta. Istrice en Leocorno wisselen van positie. In de derde San Martino botsen ze tegen elkaar, hinderen daarbij Tartuca in vierde positie. Deze laatste komt ten val.

Massimino controleert en brengt Chiocciola aan het feest.

Onmiddellijk na de koers pakt de stalman van Nicchio de scosso van Montone. Hierdoor ontstaat een vechtpartij tussen beide rivalen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

16 agosto 1999