De geschiedenis van de Previsita : formeel geïntroduceerd sinds 1991

In de aanloop naar de Palio van juli of augustus worden er previsite gehouden in de Clinica del Ceppo om de paarden te keuren naar aanleiding van de komende Palio.We zetten graag de geschiedenis van deze recente beslissing op een rij.

Het bezoeken en onderzoeken van paarden voor en na de batterie op de tratta werd geïntroduceerd vanaf de Palio van juli 1981. Ook het afschieten van de Mortaretto (kanon) voor het buitenkomen van de paarden uit de Entrone voor de batterie en om het einde van de batterie aan te kondigen werd dat jaar ingevoerd.

Zeven jaar later, ter gelegenheid van de Palio van 2 juli 1988, werd een facultatieve previsita ingevoerd via resolutie nr. 355 van 29 maart 1988.

Na deze eerste periode waarin het onderzoeken van paarden optioneel was, werd dit drie jaar later, ter gelegenheid van de Palio van 3 juli 1991, verplicht. In deze fase, tot 1993, vonden deze medische keuringen plaatsen in de verschillende scuderie (stallen).

Vanaf de Palio van 2 juli 1994 tot die van 2 juli 1997 vonden de previsite plaats in San Piero in Barca op grondgebied van de gemeente Castelnuovo Berardenga.

In augustus 1997 verhuisden ze naar de Clinica del Ceppo van Dr. Raffaello Ciampoli in Monteresi (Monteriggioni). Deze locatie is ook vandaag nog steeds de plaats waar de previsite meermaals per jaar plaatsvinden.

Twee jaar later, in 1999, werd de Protocollo Equino ingevoerd. Sinds 2001 mogen enkel halfbloeden nog deelnemen aan de Palio. Volbloeden worden uitgesloten.