Aftellen naar de Palio van 2 juli 2023

Vandaag scheiden ons dag op dag nog 8 weken van de tratta, de start van de quarttro giorni van de Palio di Provenzano.

We zitten ongeveer halverwege het voorbereidingsproces voor de paarden en ook de estrazione nadert met rasse schreden. Omwille van de verkiezingen voor een nieuwe burgemeester, zullen de vlaggen reeds op zondag 21 mei aan het Palazzo Pubblico gehangen worden, en niet op 28 mei zoals gewoonlijk.

Dit geeft de contrade die geloot worden een week extra om de juiste strategieën uit te tekenen. Aquila, Giraffa, Selva, Onda, Nicchio, Tartuca en Oca, die echter een laatste diskwalificatie moet uitzitten, rijden de Palio omdat ze vorig jaar niet deelnamen in juli. Civetta is evenzeer geschorst maar kan geloot worden. In dat geval zal deze vlag op de bovenverdieping geplaatst worden en zitten ze een eerste schorsingsdag uit. Er zullen dus vier of vijf contrade geloot worden.

De estrazione zal ook het laatste Palio-gerelateerde evenement zijn voor vertrekkend burgemeester Luigi De Mossi. Sterker nog, vanaf 30 mei is er een nieuwe burgemeester die de Palio’s zal moeten organiseren.

Op paardengebied doet het gerucht de ronde dat we naar een lot met veel kwaliteit en ervaring gaan. Wat de fantini betreft is het geen verrassing dat iedereen Tittia het hof zal proberen te maken, hij is immers de winnaar van de laatste vier Palio’s. Een debutant moeten we in juli wellicht niet verwachten.