Analyse: 16 augustus 2023 : de Palio van de eeuw? Tot hiertoe!

Na de twee meest vervelende Palio’s van de eeuw zijn we op 16 augustus 2023 verwend met een ongezien spektakel, de meest aangrijpende, verrassende Palio van de eeuw met totaal onvoorspelbare en onvoorstelbare gebeurtenissen, die men alleen op de Piazza del Campo kan meemaken. Onvoorstelbaar, maar achteraf gezien verklaarbaar.

De Startvolgorde

De lottrekking van de startplaatsen deed het ergste vermoeden. Tartuca op plaats 1 met als opdracht Chiocciola op plaats 3 te stoppen, en ertussen Bruco op 2. Oca als medefavoriet op plaats 4 met Torre op 7 en met als enig objectief Oca afremmen, en dan Pantera op 5 en Aquila op 6. Hun fantino Pusceddu had reeds in de prove een voorsmaakje gegeven van wat ons te wachten zou staan: medefavoriet Pantera terroriseren. En dan rustig weg van het gewoel Drago op 8 en medefavoriet Giraffa op 9. Istrice was rincorsa.

1TartucaSebastiano Murtas Schietta
2Bruco Enrico Bruschelli Zenisdebutant
3Chiocciola Giuseppe Zedde Reo Confesso
4Oca Carlo Sanna Zio Frac derde favoriet
5Pantera Jonathan Bartoletti Anda e Bola eerste favoriet
6Aquila Valter PuscedduViso d’ Angelo
7TorreGiosuè CarboniTabacco
8Drago Andrea CogheVitzichesu
9Giraffa Giovanni Atzeni Abbasantsa tweede favoriet
RIstriceFederico GuglielmiAntine Day debutant

De voorspelbare gevolgen van de startvolgorde

En dan zagen we gedurende een half uur de grootste verwarring tussen de touwen. Bruco probeerde het gerommel te ontlopen en ging van 2 naar 5, liet Tartuca met Chiocciola rommelen zonder te grote incidenten, en Oca nu op 3 kreeg bezoek van Torre op 4, te ver van 7. De aanmaningen van de mossiere werden niet opgevolgd en dus hangt een schorsing boven het hoofd van Torre en fantino Carboni. Daarover straks meer.

Bruco kreeg dan nog het voorrecht op links een duel te zien tussen Pantera en Aquila, d.w.z. dat Pusceddu zijn paard voortdurend aanmaande tegen Bartoletti en Anda e Bola aan te botsen en dat letterlijk langs alle kanten. Brave paarden dat er geen trap viel, en ook Bartoletti bleef uitzonderlijk rustig pareren.

Tot vier maal toe liet starter Ambrosione alle paarden terug buitengaan, waarbij vooral opviel hoe Pusceddu probeerde een akkoord te maken met Istrice, tevergeefs zoals later zou blijken. Ambrosione liet vervolgens de koord vallen om Pusceddu in bescherming te nemen die zich te wild in een positie had gemanoevreerd zodat hij over het touw kon vallen, enigszins geholpen door Pantera die nu graag een duwtje wilde geven.

Men moest voor een vijfde keer tussen de touwen gaan en nu bleek dat Pusceddu met zijn destructief werk zodanig Viso d’Angelo had opgewonden dat het paard eigenlijk niet meer luisterde en er bijgevolg iets meer rust, niet te veel, ontstond tussen de touwen. Vraag bleef wie Istrice zou bevoordelen. Wij vermoeden Bruco en Chiocciola met de grootste beurzen maar niet de beste paarden, en dan Pantera en
eventueel Giraffa.

La Mossa : Toppunt van Onregelmatigheid

En dan gebeurde het. De o zo intelligente Atzeni riep Istrice om binnen te komen en de start te geven, deed zijn paard elegant over het nog niet volledig gevallen touw springen en Ambrosione gaf de start geldig, terwijl Istrice eigenlijk nog volledig buitenstond, daar waar de start pas goed is als de hals van het paard zich ter hoogte van de Verrocchino bevindt, d.w.z de kleine houten constructie waaraan de tweede koord hangt. Achteraf gaf Ambrosione eerlijk toe dat het geen goede start was, maar dat hij geen andere oplossing zag in de permanente verwarring. Ook dat is Palio, kunnen beslissen in moeilijke omstandigheden. De kritiek op zijn beslissing was nochtans zeer scherp na de
koers : ”mossa scandalosa”. Na de koers verklaarde Guglielmi dat hij niemand had proberen te bevoordelen met zijn start. Dat zou best kunnen als je nog achter de tweede koord staat als de eerste reeds is gevallen.

Naar de eerste San Martino zonder de gebruikelijke waaier

Giraffa schoot weg als een pijl uit een boog en nam 6 meter voorsprong op de rest, duidelijk op weg naar zijn zesde opeenvolgende triomf. Achter hem zagen we een zelden geziene groep , d.w.z. een langgerekt peleton met telkens 2 fantini naast mekaar. Zeer ongebruikelijk. Het volstaat om naar de start te zien van 2 juli. Je ziet Atzeni voor Selva op kop en achter hem de klassieke waaier met 5 fantini naast mekaar en dan 4 naast mekaar. Nu op de eerste rij Pantera en Bruco, dan Oca e,n Torre, Chiocciola en Drago, enz….

De “Boato” van de eeuw

En dan de eerste sensatie. Atzeni, de perfecte fantino, miste de eerste San Martino en belandde met zijn paard tegen de materassen. Er volgde een nooit gehoorde “boato” op de Piazza, een collectieve kreet van ongeloof en verbijstering dat hem zoiets kon overkomen. Atzeni viel en zijn paard botste lichtjes tegen Oca, voldoende om Carlo Sanna van zijn paard te doen vallen, die overigens met veel pijn werd afgevoerd zonder het verdere verloop van de koers te zien. Wij verklappen U nu reeds waarom Atzeni deze ongelooflijke vergissing heeft begaan. Net voor de bocht van San Martino zette Abbasantesa een verkeerde stap, bezeerde zich en ging van de pijn in de materassen, en volgde vanop afstand de andere paarden.

Bartoletti neemt geen risiso’s met Anda e Bola.

Pantera nam de leiding over met ca. 6 tot 8 meter voorsprong op Bruco, Torre en Zio Frac van Oca zonder ruiter. Bartoletti toonde al zijn métier en reed puur op controle, stuurde zijn paard niet aan, terwijl Bruschelli achter hem zijn zweep gebruikte om debutant Zenis aan te sporen. Zo verliep de eerste ronde van San Martino tot aan de aankomst en geheel de tweede ronde tot aan de San Martino van de derde ronde. Achter Bruco ging Oca wel over Torre in de achtervolging maar met 8 tot 12 meter te ver achter Pantera om hen te verontrusten.

Het drama voltrekt zich

En dan gebeurde het tweede ongelooflijke feit van de koers. Bartoletti en Anda e Bola vielen na de derde San Martino voor de materassen. Onbegrijpelijk voor een getalenteerde ruiter die precies veel métier liet zien. Om 23 uur verscheen op RadioTvSiena de verklaring. In de koers had Anda e Bola het hoefijzer van zijn rechterachterpoot verloren en je zag bijgevolg die poot tot tweemaal toe wegschuiven na de bocht. Een tweede bijna even grote “boato” op de Piazza, men was al aan iets gewoon geworden, en plots bleek de loslopende Zio Frac aan de leiding te lopen. Het paard was er in geslaagd in de derde San Martino voorbij Bruco te gaan. En nog was de sensatie niet voorbij. Ook Torre ging voorbij de uitgeputte Zenis van Bruco, en Carboni probeerde het onmogelijke wat zoveel fantini voor hem tevergeefs hadden geprobeerd. Hij ging naar de laatste Casatobocht langs de onderkant van de piste in plaats van de klassieke weg langs boven, hij probeerde dus af te snijden,
met als doel op Zio Frac te botsen en misschien toch zo te winnen. En inderdaad, Tabacco van Torre botste achteraan op Zio Frac, maar veel te licht. Carboni vloog over zijn paard en belandde tegen de steccato, en Oca ging naar de overwinning, gevolgd door de eeuwige rivaal Torre en een verdienstelijke Zenis van Bruco die geen benzine meer had in de laatste ronde.

La Vendetta è un Piatto che si mangia freddo

“De Wraak is een gerecht dat men ook koud opeet”. Deze prachtige Italiaanse uitdrukking is van toepassing op de ultieme wraak van Oca. Na 2019 was Oca voor twee Palio’s geschorst vermits objectief verantwoordelijk verklaard voor het wangedrag van hun fantino die Torre en Bartoletti had geterroriseerd. Oca heeft deze straf nooit geaccepteerd. Door de schorsing, die inging na twee jaar Covid , en door de pech niet uitgeloot te worden voor juli 2023, was het van 2019 geleden dat Oca nog had kunnen deelnemen aan de Palio. Dit was de comeback van de ultieme wraak. De vreugde kon niet op omdat de gehate rivaal Torre tweede, de plaats van de schande, was aangekomen na het mislukte manoever van de laatste Casato. De wrok was zo groot dat de capitano van Oca niet kon nalaten in zijn eerste interview na de overwinning de hoop uit te spreken dat Torre nu ook zou geschorst worden voor wangedrag tussen de touwen zoals Oca in 2018. Het mes kan er nooit diep
genoeg in.

Na de koers werden de paarden van Giraffa en Istrice ter controle afgevoerd naar de paardenkliniek van Il Ceppo. Er werden lichte breuken vastgesteld. Na de operatie reageerden beide paarden positief en begonnen Abbasantesa en Antine Day aan hun revalidatie. Kans dat we ze nog zullen zien op de Piazza is wel klein.

Nog een woord over Enrico Bruschelli, de zoon van de mythische Gigi Bruschelli, detto Trecciolino, winnaar van 13 Palio’s. Zoontje heeft veel kansen gekregen dank zij de steun van zijn vader. Ten onrechte vonden de meeste Sienezen. Na de koers werd Enrico in Bruco ontvangen met een staande ovatie door de Brucaioli omdat hij voor de eerste keer een intelligente en zeer dappere koers had gereden, zij het op een paard zonder derde ronde in de motor.

Carlo Sanna was zeer blij toen hij in het hospitaal vernam dat hij eigenlijk de Palio had gewonnen. Zeg nu zelf : deelnemen aan 15 Palio’s, 7 keer vallen en er toch twee winnen …..

Afspraak op 2 juli 2024.

foto: Palio Di Siena Photography