Analyse: de estrazione of lottrekking van de contrade op 21 mei 2023. Resultaat?

Een palione

Gisterenavond om 19 uur stond er toch redelijk veel volk op de Piazza del Campo ondanks het slechte weer dat ook Siena getroffen heeft: fris , amper 19 graden wat minstens 6 graden onder het gemiddelde is, en miezerige regen. De estrazione zelf of lottrekking van de contrade voor de Palio van 2 juli leverde echter een PALIONE op of een Grote Palio.

Slechts 6 contrade waren reeds bij rechte geplaatst: Aquila, Giraffa, Nicchio, Onda, Selva en Tartuca want Oca zat zijn laatste schorsing uit. Slechts 9 contrade konden hopen op een uitloting want Civetta begon aan de eerste van zijn 2 geschorste koersen wegens de incidenten van 2023. Civetta werd als eerste geloot en speelde daardoor een eerste schorsing kwijt, en vervolgens bleken Istrice, Drago, Torre en Chiocciola de gelukkigen te zijn.

Waarom noemt men dit een PALIONE? Wel, om meerder redenen.

Vooreerst zijn op Bruco en eventueel Valdimontone na alle grote, volkrijke contrade uitgeloot : Istrice, Nicchio, Torre en Chiocciola zorgen steeds voor veel volk. Tartuca zit net onder dat gewicht.

Ten tweede zijn alle contrade met grote honger naar een overwinning aanwezig. Laatste overwinningen:

 • 1992 Aquila, la nonna of contrada die het langste moet wachten
 • 1998 Nicchio, de tweede grootste wijk
 • 1999 Chiocciola
 • 2008 Istrice, de grootste wijk van de stad die na een lange wachtperiode (1975-2000) een mooie zegereeks had neergezet met overwinningen in 2000–2002-2008 met groot misprijzen voor rivaal Lupa, maar vervolgens de ultieme vernedering moest ondergaan toen Lupa in 2016 het opperste binnen haalde, een cappotto of dubbele overwinning in één jaar en een bijkomende zege in 2018.

Voor de andere contrade is de toestand niet zo dramatisch.

 • 2015 Torre
 • 2017 Onda
 • 2018 Tartuca
 • 2019 Giraffa
 • 2019 Selva
 • 2022 Drago

Ten derde omdat er slechts twee maar intense rivaliteiten op de Campo staan : Torre tegen Onda die ze, zoals geweten niet erkennen als vijand, een gunst die alleen Oca geniet, maar wat in realiteit een zeer bittere rivaliteit is, en vervolgens de andere superrivaliteit tussen het grotere maar ongelukkigere Chiocciola en Tartuca die liefst 5 Palio’s (2002–2004–2009–2010–2018) hebben gewonnen sedert de laatste zege van hun tegenstander .

De schaduw van Giovanni Atzeni

En toch hangt er een reusachtige schaduw over deze Palio, de schaduw van superfantino Giovanni Atzeni, detto Tittia. Dominerende fantini zijn er altijd geweest : Aceto was een baas met veel vijanden die hij vaak verpletterde, Bruschelli was de sluwste fantino ooit die van rivalen bondgenoten maakte en contrade naar zijn hand zette, en hij wordt allicht overtroffen door Atzeni, leerling van Bruschelli, die met een eeuwige zachte glimlach, kort van stof maar met het juiste vriendelijke woord op het juiste ogenblik de Palio volledig domineert. Hij won de laatste 4 Palio’s, de twee van 2019, gevolgd door de Covid-onderbreking van 2020 en 2021, en de 2 Palio’s van 2022.

Hij won vanuit een dominerende positie, beste paard zonder rivaal en met de stille steun van andere contrade die denken dat ze hem ooit zullen nodig hebben. Men noemt dat een rigore of strafschop nemen in Siena. Maar vorig jaar won hij voor Drago, volledig geïsoleerd met alleen maar vijanden op een onderschat paard dat hij juist had ingeschat en waarbij hij een uiterst gecompliceerde startprocedure uiteindelijk magistraal naar zijn hand zette. Hij reed de twee snelste Palio’s ooit in de geschiedenis, en telt nu 9 overwinningen tussen 2007 en 2022.

Je mag er niet aan denken hoeveel hij er zou hebben zonder Covid. Hij is bovendien maar 38 jaar, d.w.z op een gouden moment tussen
jonge kracht en ervaring. Hij is gemotiveerd, evenwichtig, traint als een bezetene en intelligent, luistert naar adviezen van wijze kenners en doet vervolgens zijn goesting na de juiste interpretatie van wat hij heeft gehoord. Hij beschikt over meerdere “helpers”, lees andere fantini die mogen meerijden en geld verdienen dank zij de voorspraak van Atzeni.

Hij kent geen genade, d.w.z dat hij en hij alleen bepaalt welke paarden zullen gekozen worden. Hij geeft zijn instructies aan contrade en die sluiten uit wie hij te sterk vindt als paard en die bij de “verkeerde contrada” zou kunnen belanden. Lees in 2022 Tale e Quale en ook in 2023 is de grote vraag : gaat Atzeni Tale e Quale dulden?

En hij heeft in de deze Palio van 2 juli liefst 8 contrade in zijn achterzak, en de 2 andere moeten met een rivaal afrekenen.

Atzeni is de grote vriend en beschermheer van:

 • Giraffa: zege in 2019
 • Selva: zege in 2015 en 2019
 • Drago: zege in 2022
 • Onda: zege in 2013

Staan in de rij voor hem:

 • Nicchio: waarvoor hij meermaals heeft gereden en die hij absoluut wil doen winnen
 • Aquila: idem
 • Tartuca: die hem absoluut willen weghouden van Chiocciola

Met Istrice is de relatie iets meer gespannen, maar met een goed paard gaan ook zij voor Atzeni.

Torre (gezien zijn overwinningen voor Oca en Onda) en Chiocciola gezien zijn betere band met Tartuca zijn gesloten poorten voor Atzeni. En bovendien heeft hij dan nog een ongelooflijke geluk dat Chiocciola en Torre moeten aftekenen met hun rivalen Tartuca en Onda die door hun strategie in de kaart van Atzeni kunnen spelen.

Je vraagt je nu al af: hoe kan Atzeni deze Palio niet winnen ?

Cavalli

Wie zijn de favorieten ?

Atzeni is reeds gewonnen met de sterke Tale e Quale, die hij misschien gaat doen elimineren bij de tratta van 29 juni, en met de outsider Zio Frac en met de sterke Violenta de Clodia. Remorex, de winnaar van 2018 en 2019, is nu 13 jaar, leek uitgeblust in 2022, en is bijgevolg een onbekende. Viso d’Angelo kan een outsider zijn. Vankook, compleet onhandelbaar in 2022, zou volgens Bastiano die hem vaak ziet trainen, geweldig verbeterd zijn en zeker de grootste motor hebben.

Over nieuwe paarden is er weinig of niets geweten omwille van de reeds vorig jaar door ons aangehaalde reden: tijdens de door de stad Siena georganiseerde en verplichte testkoersen wordt er niet zo gestart en gereden dat bijzondere kwaliteiten aan het licht komen. Reeds in 2022 was het duidelijk voor 2 juli dat bijna niemand iets concreets kon zeggen over drie nieuwe jaargangen van paarden na de Covidonderbreking. En zo lijkt het ook te worden in 2023.

Rivalen

2022 was een rampjaar voor de rivalen van Atzeni, voor zover je ze nog rivalen kan noemen. De nochtans zeer bekwame Jonathan Bartoletti, detto Scompiglio heeft geen uitgekiende strategie t.o.v. contrade en andere fantini, d.w.z hij heeft er geen vrienden , lees “helpers”. Zeddino kende een rampjaar in 2022 zowel op technisch als op strategisch gebied, en dat voor een ruiter waarvan werd gezegd dat hij een nieuw toppaard gemakkelijk herkend. Niet dus. “Wie heeft hem gezien ?” schreef een krant na de Palio van 17 augustus.

En achter deze twee fantini gaapt er een leegte die schreeuwt om opgevuld te worden. Jonge beloften vielen de laatste jaren steeds door de mand, en de rest, waaronder ex-winnaars zoals Carlo Sanna en Andrea Coghe, laat niets hoopgevend zien.

Ter verduidelijking de geboortedata van de huidige andere fantini-pretendenten :

Jonathan Bartoletti, detto Scompiglio30 april 1981 5 overwinningen
Giuseppe Zedde, detto Gingillo 30 juli 19823 overwinningen
Sebastiano Piras, detto Scangeo 14 januari 1986
Gosue Carboni, detto Carburo 23 november 1986
Carlo Sanna, detto Brigante 20 maart 1989 1 overwinning
Andrea Coghe, detto Tempesta 23 maart 19891 overwinning
Sebastiano Murtas, detto Grandine 18 juli 1990
Federico Arri, detto Ares 23 november 1994
Federico Guglielmi, detto Tamure 10 juni 1995

Om alles in een scherp perspectief te stellen: Il Pesse was 19 jaar toen hij zijn eerste Palio won, Cianchino 20 jaar, Bastiano 23 jaar, Dè 23 jaar. Trecciolino was 27 en Brio 28 jaar en waren dus eerder late winnaars maar maakten dan wel reeksen.

Aftellen tot 29 juni 2023.