De ‘valzer”, zoals ze dat in Siena noemen, is begonnen. Tittia en Scompiglio meest genoemde namen.

Wie rijdt er voor wie? Een vraag die elke Palio weer naar boven komt en steeds zorgt voor speculatie. Heerlijk! Want wees maar zeker, de eerste telefoons zijn al gebeurd. Afspraken die de top van de contrada in de winter reeds maakte worden geverifieerd; een rivaal die uitgeloot werd zorgt misschien voor een nieuwe denkpiste; wat doen we in situatie a (een goed paard) of b (een defensieve palio)?

We gingen door de kranten en online nieuwssites en kwamen met volgende vaststellingen terug.

Aquila: De droom is natuurlijk Giovanni Atzeni, bekend als Tittia, op wie kapitein Lorenzini zeer sterk inzet. Ze kunnen ook teren op een goede relatie door de jaren heen. Je hebt wel een toppaard nodig dus er zijn ook alternatieven: Carlo Sanna, bekend als Brigante, is het eerste alternatief, verder horen we ook de naam van Federico Arri, bekend als Ares. Het is ook niet onmogelijk, doch moeilijk omwille van zijn verleden bij rivaal Pantera, dat Aquila voor Jonatan Bartoletti, bekend als Scompiglio zou gaan mocht Tittia het mogelijke toppaard weigeren.

Giraffa: Ze beginnen opnieuw bij Federico Guglielmi, bekend als Tamurè, die een grote kans heeft om terug voor Giraffa te rijden na zijn debuut vorig jaar. In het geval van een toppaard zal kapitein Guido Guiggiani Tittia als allereerste bellen en Scompiglio als tweede en vervolgens ook naar Gingillo.

Selva: Vergelijkbare situatie met die van Giraffa. Selva zou eigenlijk opnieuw kunnen starten met Sebastiano Murtas, bekend als Grandine, maar in het geval van een bijzonder goed paard zou de eerste oproep naar Tittia zijn. Scompiglio lijkt echter niet het alternatief te zijn voor hen, maar eerder Ares.

Onda: In Via Duprè zullen ze proberen Tittia terug te krijgen, ondanks een uitstekende relatie met Brigante die in 2017 voor Onda won. Er is voor hen ook geen tekort aan alternatieven, Stefano Piras, bekend als Scangeo, is de eerste, hoewel het duidelijk is dat met de loting van Torre er ook de mogelijkheid is om een ​​Palio in “difesa” (defensief) te rijden. Men sluit ook de mogelijkheid van een debutant niet uit.

Nicchio: Tittia is ook de eerste keuze in Pispini, met Brigante als tweede optie en Ares/Mannucci als derde mogelijkheid. Alles hangt af van het paard en hoe andere contrade die naar de hand van Tittia zullen dingen zich opstellen. Bij een ‘ongelukkige’ loting van het paard sluit ook Nicchio een debutant niet uit.

Tartuca: Kapitein Rugani heeft een breed spectrum: van Tittia tot Ares, via Brigante. Verderop valt ook de naam van Andrea Coghe bekend als Tempesta, die in 2018 won. De loting van Chiocciola heeft de situatie wel wat veranderd. Valter Pusceddu (Bighino) wordt genoemd als mogelijke ‘killer’ mocht de rivaal een topppaard loten.

Istrice: Na de ongelukkige Palio van juli vorig jaar met Brigante (ze reden niet mee omwille van een blessure van het paard), probeert Camollia Tittia te strikken. De afwezigheid van de rivaal zorgt ervoor dat Istrice geen rekening moete houden met anderen. Scangeo zou ook een kanshebber zijn. Het grootste gerucht is het volgende: in de winter zouden er gesprekken zijn geweest met Scompiglio; onbevestigde geruchten echter maar ze gonsen wel door Siena.

Drago: Na zijn overwinning van vorig jaar zou Drago opnieuw kunnen rekenen op Tittia en in tweede instantie op Ares. De relaties met Scompiglio zijn ook nog steeds goed, net als die met Tempesta. Een debuut van Salvo Vicino zou ook tot de mogelijkheden behoren. Kortom, Drago heeft keuze te over en vooral niets te verliezen.

Torre: De eerste optie van Torre is ongetwijfeld Scompiglio, wie vorig jaar in juli op enkele millimeters van de overwinning strandde. Gingillo zou het alternatief zijn mocht de weg naar Scompiglio gecompliceerd zijn na de assegnazione. Met Enrico Bruschelli bekend als Bellocchio, of Antonio Mula detto Shardana zijn er ook nog andere oplossingen.

Chiocciola: Gingillo en Scompiglio zijn de twee fantini die vorig jaar gereden hebben voor Chiocciola. Ze zullen ook dit jaar van hen vertrekken. San Marco, wachtend op een nieuwe overwinning sinds 1999, zal na de assegnazione van 29 juni misschien ook rivaal Tartuca in de gaten moeten houden. In dat geval wordt Dino Pes genoemd. Een debuut van Mattia Chiavassa behoord ook tot de mogelijkheden.